Život u Maleziji
15

Nenney Shushaidah je šerijatska sutkinja specijalizirana za slučajeve poligamije

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vjerski zakon u islamu, poznat i kao šerijat, često je na meti kritičara zbog pojedinih čvrstih stavova. Ali, jedna od najistaknutijih sutkinja iz oblasti šerijata u Maleziji kaže da je ova vrsta zakona pružila priliku zaštite žena u većinski muslimanskim sredinama.

Sutkinja Nenney Shushaidah ima više od pet suđenja na dnevnoj bazi i razmatra blizu 80 slučajeva sedmično, piše BBC.

Stanovnici Malezije prakticiraju umjereni oblik islama, ali konzervativni stavovi su sve dominantniji i upotreba šerijatskog zakona također je sve učestalija. Naime, ovaj zakon na hiljade muslimana koristi za rješavanje moralnih i porodičnih pitanja, a nemuslimani su obavezni da poštuju zakone koji se bave istim pitanjima.

Shushaidah donosi presudu u različitim predmetima, od finansijskih slučajeva sve do onih koji uključuju šerijatski koncept Khalwata (muslimanski parovi koji su uhvaćeni u kompromitirajućim situacijama).

Međutim, specijalizirana je za oblasti prava starateljstva nad djecom i slučajeva poligamije, tj. muslimanskog koncepta dopuštanja muškarcima da uđu u bračnu zajednicu s najviše četiri žene, što je zakonito u Maleziji.

Sutkinja Shushaidah kaže da postoji mnogo faktora koje ona razmatra kada je riječ o donošenju presude, posebno u slučajevima dozvoljavanja poligamnog braka.

"Svaki slučaj je složen i drugačiji. Ne možete generalizirati islamski zakon i kazati da favorizira muškarce i loše tretira žene. Nastojim ispraviti tu zabludu", govori ona.

Svi oni koji trebaju stupiti u predloženi poligamni brak moraju biti fizički prisutni na sudu prije nego što pristupe činu šerijatskog vjenčanja.

"Želim da čujem mišljenje svih, a ne samo muškaraca. Volim da porazgovaram sa ženama kako bih saznala da li je riječ o dobrovoljnom stupanju u bračnu zajednicu. Najvažnije u cijeloj priči je da se svi članovi zajednice slažu, a ako vidim bilo koji znak koji govori suprotno, neću odobriti vjenčanje", govori ona.

Nenney Shushaidah ističe kako ona kao žena može shvatiti da se većini žena ne dopada poligamija, ali naglašava kako je takav koncept dozvoljen u islamu, a malezijski sudovi donijeli su stroge zakone kojima se ovo pitanje regulira. Ona podsjeća na slučaj jedne žene koja je bila ozbiljno bolesna i koja više nije mogla rađati djecu.

"Voljela je svog supruga i dozvolila mu je da se oženi drugom ženom kako bi mogao dobiti potomstvo pa sam ja kao sutkinja odlučila dozvoliti takav brak", objasnila je Shushaidah.