Sjajni mladić
0

Nema ni ruke ni noge, a igra fudbal, pliva i surfa

Sarajevo-x.com
Foto: BARCROFT
Foto: BARCROFT
Priča koja slijedi govori o Nicku Vujicicu, nevjerovatnom mladom čovjeku koji je, uprkos invaliditetu, postao primjer svima. Iako nema ni noge ni ruke, naučio je igrati fudbal, plivati, pa čak i surfati, a u njegovim uspjesima teško da ga išta može zaustaviti.

Ovaj 26-godišnjak koristi se malim stopalom ispod lijevog kuka kako bi održavao ravnotežu i šutirao, piše Telegraph. Tim dijelom tijela piše olovkom, tipka na tastaturi, pa čak i podiže stvari.

Nick tvrdi da mu nedostatak udova pomaže u vodi jer lakše pluta, a stopalo mu služi kao "propeler".

U toku putovanja na Havaje 2008., uz pomoć profesionalne surferke Bethanyja Hamiltona, naučio je i surfati. Hamiltonovoj je u 12. godini ajkula otkinula ruku.

Vujicic se pojavio i na naslovnici magazina Surfer, a osim ovog, ima i brojne druge hobije, poput golfa, a lopticu udara postavljajući štap ispod brade.

Nick je rođen bez udova, a za taj slučaj doktori nisu imali nikakvo medicinsko objašnjenje. Njegovo stanje je rijetko, a naziva se fokomelia. S vremenom je naučio koristiti se onim što ima kako bi prevazišao poteškoće koje je život pred njega postavio.

Hrabri mladić rođen je u Melbourneu, a trenutno živi u Los Angelesu. O svom jedinom stopalu kaže: "Bez njega bih bio izgubljen. Kad sam u vodi, onda plutam jer 80 posto mog tijela čini trup."

Od malena roditelji su ga učili da bude samostalan, a otac ga je sa 18 mjeseci pustio u vodu kako bi ga ohrabrio da nauči plivati. U školi su ga zadirkivali, ali ga to nije spriječilo da diplomira u oblasti finansijskog planiranja i nekretnina.

Putovao je u preko 24 zemlje i razgovarao sa preko 110.000 ljudi. 1990. je osvojio priznanje Australski građanin godine i inspirisao mnoge pokazujući da se sve može uz želju i trud.

"Odlučio sam da budem zahvalan za ono što imam, a ne ljut zbog onoga što nemam", kaže Nick.