Štand za molitve
0

Ne ustručavajte se, On je uvijek dostupan

Sarajevo-x.com
Ništa vas neće koštati, a ko zna, možda dobijete odgovor - moto je koji je pratio Dylana Mortimera kad je na ulicama New Yorka postavljao javne kabine za molitvu.

Ovim su Njujorčani dobili "aveniju vjere" gdje mogu uputiti poziv bogu svaki put kada trebaju utjehu ili savjet, zabilježio je Daily Mail.

Ovaj neobični "štand za molitvu" sadrži mjesto za klečanje i umjetnička je instalacija koja je imala za cilj pokretanje dijaloga o vjeri u modernom svijetu.

Čovjek koji ju je izmislio i postavio na Tramway Plazi želio se dotaći pitanja vjere kao privatne stvari na javnom mjestu.

"Moj cilj je raspiriti dijalog o temi koja se obično zaobilazi i koju umjetnost tretira na ciničan način", kaže Mortimer.

"Postoji neka paralela između ukidanja telefonskih govornica pojavom mobitela i gašenja molitvi u mnogim društvima", objasnio je.

Prolaznici u njujorškoj aveniji iskoristili su priliku da se na ovaj nesvakidašnji način približe bogu i "porazgovaraju" s njim.

"Balansirao sam humorom i ozbiljnošću, sarkazmom i iskrenošću i pokušao premostiti temu koja se često prikazuje kao teška", priznaje autor.