Zanimljivosti
14

"Ne pokušavajte ovo kod kuće": Komičar Eddie Izzard istrčao 27 maratona u 27 dana

Klix.ba
Eddie Izzard, 54-godišnji britanski komičar, istrčao je danas dupli maraton, čime je kompletirao izazov koji je sebi postavio, a koji je uključivao istrčavanje čak 27 maratona u posljednjih 27 dana i put od 1.134 kilometra.

Izzard je učestvovao u takmičenje Sport Relief koje se održava u Johannesburgu u Južnoj Africi. Sličan maraton je pokušao istrčati 2012. godine, no morao je odustati zbog zdravstvenih razloga.

Sport Relief je takmičenje humanitarnog karaktera, a komičar je prikupio više od 1,35 miliona funti. Svi koji su to željeli, mogli su donirati novac za ovaj projekat i na taj način pomoći siromašnoj djeci iz Bangladeša, učestvovati u podizanju svijesti o važnosti zaštite od HIV-a kod mladih u Južnoj Africi ili pak pomoći mladim ljudima koji se bore sa mentalnim poteškoćama.

Dvadeset sedam maratona simbolično podsjećaju na 27 godina koje je Nelson Mendela proveo u zatvoru prije nego je postao prvi crni predsjednik Južne Afrike.

"Ovo je bilo jako, jako teško", kazao je Izzard novinarima po završetku maratona za vrijeme kojeg se borio sa dehidracijom, iscrpljenošću od vrućine i temperatura iznad 40 stepeni celzijusa, te sunčanicom.

Za vrijeme petog dana maratona morao je uzeti neplanirani dan odmora, te je iz tog razloga posljednji dan morao kompletirati dva maratona.

"Bila je ovo najteža stvar koju sam ikad morao napraviti. Hvala svima koji su donirali novac i ne pokušavajte ovo kod kuće", kazao je komičar.

Više o ovom projektu možete pronaći ovdje.