Argentina
0

Navijači mole za spas kluba na grobovima velikana

Totalsport
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Navijači argentinskoga nogometnog kluba Gimnasije iz La Plate na buenosaireškom groblju Recoleta svakodnevno se okupljaju i mole za ostanak omiljenog kluba u prvoligaškom društvu.

Čine to na grobovima bivših lidera države, predsjednika Juana Perona i Raula Alfonsina, kao i na grobu prvog predsjednika kluba Saturnina Perdriela.

Navijači ostavljaju cvijeće i ostale darove pored grobova nekadašnjih državnika, premda niti jedan od njih dvojice nije bio simpatizer njihova kluba, piše najeminentniji argentinski list Clarin.

  • Neki navijači to doista rade, ali klub nema ništa s tim. Štaviše, smatramo to pomalo morbidnim - izjavio je za novine glasnogovornik kluba Jose Luis Arrien.

Prvi korak prema opstanku klub iz buenosaireškog predgrađa napravio je proteklog vikenda pobijedivši na gostovanju Boca Juniorse 2-1. Petog jula, u posljednjem kolu, njegovi igrači dočekuju imenjaka, Gimnasiju Jujuy, momčad koja je već ispala u drugi razred takmičenja.

Sastav iz La Plate trenutno drži deveto mjesto na tabeli 20 klubova Clausure. No, iz argentinske prve lige svakog ljeta ispadaju tri sastava s najlošijim prosjecima iz tri protekle sezone, računajući zasebno nastupe u Aperturi (prvi dio sezone u Argentini, igra se najesen) i Clausuri.