Zanimljivosti
10

Naučnici pronašli novu piramidu unutar piramide u Chichen Itzi

Klix.ba
Naučnici su unutar El Castillo piramide u majanskim ruševinama Chichen Itza u Mexicu pronašli još jednu manju piramidu visine 10 metara.

Kukulkan piramidu grade dvije građevine poznatije kao El Castillo ili Zamak, a prva iskopavanja započeta su početkom prošlog stoljeća.

Tokom prvih istraživanja u piramidi je otkrivena statua jaguara optočena žadom.

Chichen Itza je osnovana u šestom stoljeću na meksičkom poluotoku Yukatan. Postoje dokazi da su Maje u 10. stoljeću posjetili narodi iz centralnog Mexica koji su i odgovorni za izgranju El Castilla visokog 24 metra, piše BBC.

Kultna tradicija naroda Chichen Itze bilo je prinošenje ljudskih žrtava bogu kiše, a sama piramida izgrađena je u ponoru krečnjačkih stijena.

Koristeći neinvazivnu metodu svojevrsnog rentgena, stručnjaci su uspjeli uvidjeti postojanje druge piramidalne strukture unutar samog Zamka.

"Ova nova struktura ne nalazi se u potpunosti u centru piramide. Ona se nalazi u pravcu podvodne pećine i to može značiti kako su Maje bile svjesne postojanja podzemne pećine i podzemnih voda, te su s namjerom izgradili piramidu baš na ovom mjestu", rekao je Rene Chavez Segura sa Univerziteta u Mexicu.