Neobičan trend
130

Naučnici objasnili zašto mačke ne mogu odoljeti nacrtanim kvadratima i kutijama

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Korisnici Twittera koji su ljubitelji mačaka posljednjih dana isprobali su i potvrdili tezu da ukoliko mački napravite neku vrstu kvadrata, ona prosto mora sjesti unutar njega.

Većina ljudi pomislila je da je to slatko, ali bi se i zapitala zbog čega to rade. Američka doktorica nauka Temple Grandin kaže da je riječ o činjenici da se mačke vole ugurati u male prostore gdje se osjećaju puno sigurnije. Umjesto da budu izložene potencijalnoj opasnosti, mačke s više vole zavlačiti i družiti u manjim područjima.

Kao mladunčad mačke se skupljaju uz svoju majku osjećajući toplinu i umirujući kontakt. Grandin navodi da bliski kontakt oslobađa endorfin uzrokujući užitak i smanjenje stresa. također ističe da treba imati na umu da mačke stvaraju gnijezda u malim, diskretnim područjima.

"Mali se prostori nalaze na repertoaru ponašanja mačaka i općenito su dobri", rekla je Grandin.

Objašnjava kako je virtuelna kutija, odnosno nacrtani kvadrat jedna od varijacija na tu temu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Nacrani kvadrat na tlu mačkama može predstavljati kutiju. Iako nije dobar kao stvarna kutija taj kvadrat predstavlja nešto što bi moglo biti i pruža mačkama određeni osjećaj sigurnosti i psihosomatske udobnosti", rekla je Grandin.

Naučnici iz Holandije proveli su studiju i došli do zaključka da su se mačke s kutijama brže prilagodile okruženju nego mačke koje nisu imale kutije. Naglašavaju da su mačke s kutijama bile manje pod stresom jer su se imale gdje sakriti.

Poručuju svim ljudima koji imaju mačke da im osiguraju kutije ili bar nacrtaju kvadrat na podu.