{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici objasnili kako je Michael Jackson izveo plesni pokret koji biomehanički nije moguć

Klix.ba
23.5.2018. u 18:20
332
68
Naučnici objasnili kako je Michael Jackson izveo plesni pokret koji biomehanički nije moguć
332
 
U spotu za pjesmu "Smooth Criminal" iz 1987. godine kralj popa Michael Jackson izveo je pokret koji biomehanički nije moguć, a neurohirurzi su detaljno opisali kako je to mogao učiniti.
Naime, Jackson je izveo pokret u kojem se naginje pod uglom od 45 stepeni i to iz gležnjeva, a sve vrijeme tijelo mu je bilo pravo poput štapa. Ovu iluziju mnogi su, uglavnom neuspješno, pokušali oponašati, a stručnjaci upozoravaju da ovaj potez ne pokušavate napraviti kod kuće kako se slučajno ne biste povrijedili.

Foto: Manjul Tripathi
Foto: Manjul Tripathi


"Većina treniranih plesača koji imaju dobru snagu središnjeg dijela tijela može se sagnuti maksimalno 20 do 30 stepeni prema naprijed. Michael Jackson je to uspio napraviti pod uglom od 45 stepeni i tako je zapravo učinio nešto nevjerovatno", rekao je Manjul Tripathi koji je radio na istraživanju.

Neurohirurzi su sada otkrili da je Michael Jackson uspio izvesti ovaj pokret zahvaljujući posebno dizajniranim cipelima, ali i svojoj snazi.

Foto: Manjul Tripathi
Foto: Manjul Tripathi


"Dodatnu fleksibilnost omogućio mu je V oblikovan prorez na dnu pete, jer su njegove cipele imale poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu da se naginje prema naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji", objasnili su.

Prije nego je pronašao takvu obuću Michael Jackson je ovaj pokret izvodio pomoću užeta i remena koji su bili omotani oko njegovog struka. Stručnjaci naglašavaju da je, bez obzira na pomagala koja je imao, za ovaj pokret potrebno imati veliku snagu mišića kralježnice i udova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: