|

Natpis na mostu u New Yorku sadržavao pravopisnu grešku nekoliko decenija

Natpis na mostu u New Yorku sadržavao pravopisnu grešku nekoliko decenija
4
Klix.ba
4.10.2018. u 20:22
8
komentara
4

dijeljenja
Natpis na mostu u New Yorku sadržavao pravopisnu grešku nekoliko decenija Foto: Ilustracija
Pravopisna greška na mostu u centru New Yorka ispravljena je nakon više od pola stoljeća, prenosi Sky News.
Most Verrazzano-Narrows dobio je ime po italijanskom istraživaču Giovanniju da Verrazzanu, prvom evropskom istraživaču koji je uplovio u New York Harbor 1524. godine.

Most je otvoren 60-ih godina prošlog stoljeća i bio je najduži most na svijetu te vrste. S više od 200 metara visine i težinom od 25 hiljada tona slovi kao arhitektonsko remek-djelo.

Nejasno je kako je došlo do pravopisne greške, ali na ovom veličanstvenom zdanju ugravirano je ime autora s jednim slovom z i most je sve ove godine imao navedenu grešku. U ponedjeljak je guverner New Yorka Andrew Cuomo potpisao nalog kojim se regulira popravljanje greške.

"Most Verrazzano je od vitalnog interesa za transport ljudi i robe iz Brooklyna i Staten Islanda. Korigirat ćemo ovu grešku uprkos kršenju autorskih prava i tradicijskog naslijeđa New Yorka", naglasio je Cuomo.

Verrazzanov kip na Manhattanu i most Jamestown Verrazzano preko zaljeva Narragansett na ostrvu Rhode Island već koriste ispravno ime, samo je natpis na mostu Verrazzano-Narrows sadržavao pravopisnu grešku.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...