Zanimljivosti
14

Napravljen za Boeing 777X: Obavljeno prvo testiranje najvećeg avionskog motora

Klix.ba
General Electric Aviation (GEA) sastavio je motor koji je najveći na svijetu. Prednji ventilatori su prečnika 3,3 metra, dok je ulazni kanal dimenzija 5,4x3,6 metara. Razvija potisak od 45,4 hiljade kilograma.

Motor je prvi prototip napravljen za Boeing 777X i trenutno se testira u radnom kampu u blizini Peeblesa u Ohiju. Ovo je ključni trenutak za razvoj nove linije aviona 777 sa 406 mjesta, a koji bi trebali početi letjeti 2020. godine.

General Electric već ima veliki broj zahtjeva za isporuku ovih motora od Emiratesa, Qatar Airwaysa i Lufthanse. U narudžbama je 700 motora vrijednih 29 miliona dolara. Na motoru je postavljen i četvrti spremnik za gorivo kako ne bi ostao prazan.

GE9X motor napravljen je od dijelova lakih i materijala ultra otpornih na vrućinu poznatih kako keramičkih kalupa koji rade na temperaturama i do 2.400 stepeni po Farenhajtu.

"Što je zagrijaniji motor, radi efikasnije. 3D print tehnologija nam je omogućila da napravimo kompleksnije oblike koji su bili prije nemogući. Ovi tuneli i krivine su strogo čuvana tajna. Oni odlučuju kako se gorivo kreće kroz rasprskivač i rasprkava se unutar komore za izgaranje", rekli su iz GEA-e.

Trenutno najveći motor koji se koristi je Trent XWB-97 kojeg je proizvela firma Rolls Royce, glavni protivnik GEA-e. Napravljen je za Airbusa A350-1000 Dreamliner koji je već testiran na avionima u zraku.

U testiranje novog motora uloženo je 10 miliona dolara i trajat će nekoliko mjeseci kako bi se provjerile aerodinamičke, termalne i mehaničke karakteristike.

GEA je izgradio i prvi motor za American Jet 1942. godine. Bio je težak 386 kilograma i imao potisak od 748 kilograma, te 1.650 obrtaja u minuti.