Zanimljivosti
0

Napravio automobil koji plovi po vodi

Sarajevo-x.com
Kinez Wang Hongjun, električar iz kineskog grada Qian'an u provinciji Hebei, napravio je automobil koji može da plovi po vodi.

Da bi napravio ploveći automobil ovome Kinezu bilo je potrebno 13 godina stalnog rada i razvoja, prenose britanski mediji. Wang je, kako sam tvrdi, na ovaj automobil, kojeg koristi za ribolov, potrošio oko 120 hiljada eura.

Automobil je odvezao u Peking kako bi našao investitore. Za list Beijing Times je izjavio: "U potrazi sam za auto proizvođačima koji su zainteresovani za moj automobil, jer ga ne paniram ostaviti sebi."

Wang je rekao da svojim plovećim automobilom ćesto plovi po jezeru kada ide u ribolov i također tvrdi da je svog sina odveo na more 15-tak kilometara od obale.

Žuti ploveći automobil je vodo otporan. Dva plopelera su ugrađena u gepek automobila, a Kinez tvrdi da osim što može ploviti po vodi da automobil može i zaroniti u vodu ali je odbio to pokazati. "To je poslovna tajna, ali uvjeravam vas da sam svojim rukama u potpunosti napravio ovaj automobil." - izjavio je Wang.