Prepoznatljiv aksesoar
120

Naočale Mahatme Gandhija prodate na aukciji za čak 288.535 eura

N. V.
Naočale indijske ikone Mahatme Gandhija su prodate za 260.000 funti (288.535 eura), iako je aukcijska kuća prije nego što će ih prodati procijenila da za njih može uzeti 15.000 funti.

Naočale su bile ostavljene u poštanskom sandučetu bristolske aukcionarske kuće, ostavljena je i poruka u kojoj je pisalo da su to naočale poznatog vođe Mahatme Gandhija i da ga pozovu ukoliko žele više informacija.

Prodavac je Gandhijeve naočale naslijedio od ujaka koji je radio u Južnoj Africi otprilike u isto vrijeme kad je i Gandhi bio tamo. Njemu je naočale navodno dao upravo poznati lider borbe za građanska prava, a prenosile su se u toj porodici s generacije na generaciju, piše SkyNews.

Nakon što su iz aukcionarske kuće izvršili neka istraživanja procijenili su da bi one mogle vrijediti oko 15.000 funti, međutim cijena za koju su ih prodali im je bila šokantna.

"Nevjerovatan rezultat smo dobili za nevjerovatan predmet", rekli su iz aukcijske kuće East Bristol Auctions.

Stil Gandhijevog odijevanja - lančić, šal, naočale postao je simbol cijelog jednog pokreta i onoga za šta se borio i on sam, a to je dobijanje nezavisnosti Indije od britanske vladavine, ali na nenasilan način.