Čudna životna sudbina
0

FOTO / Nakon više od 20 godina saznali da su zamijenjeni u bolnici

Sarajevo-x.com
Dimas Aliprandi i Elton Plaster (Foto: AFP)
Dimas Aliprandi i Elton Plaster (Foto: AFP)
Brazilci Dimas Aliprandi i Elton Plaster su prije dvije godine sasvim slučajno saznali kako su ih po rođenju zamijenili u bolnici. Naravno, isprva je to bio veliki šok, no onda su odlučili spojiti svoje porodice i živjeti i raditi zajedno.

Do otkrića da je zamijenjen u bolnici Aliprandi je došao prije dvije godine kada je odlučio uraditi DNK-test. Naime, još kada je imao 14 godina počeo je sumnjati da nije u rodu sa sestrama s kojima je odrastao.

"Bilo je nešto drugačije… Ja imam plavu kosu i plave oči, dok su moje sestre tamnopute. Također, imam tipične karakteristike njemačkih doseljenika, a moje sestre i roditelji imaju italijanske korijene", kazao je Aliprandi za AP.

"Priznao sam ocu sumnje i kazao mu da želim uraditi DNK-test. Učinio sam to 2008. godine i test je potvrdio moje sumnje", rekao je 25-godišnji Brazilac, dodajući kako je to bio veliki šok za njegovog oca Antonia i majku Zildu, koji isprva nisu vjerovali u tačnost DNK-rezultata.

Alipardi je odmah krenuo u potragu za svojim biološkim roditeljima i najprije se obratio bolnici "Madre Regina Protmann" u kojoj je rođen.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Pokazao sam upravnicima bolnice rezultate i tražio da provjere jesam li zamijenjen pri rođenju. Isprva su bili skeptični i nisu mi vjerovali, pa sam morao ponoviti DNK-test."

Nakon što su rezultati potvrđeni, zaposlenici bolnice su u arhivi pronašli da je istoga dana rođen dječak Elton Plaster.

Aliprandi je odmah krenuo u potragu za Plasterom. Našao ga je 30 kilometara dalje od mjesta u kojem je on odrastao. DNK-test je potvrdio da je Plaster pravi sin Antonia i Zilde. Iako je to isprva bio veliki šok, mladići su odlučili spojiti svoje porodice.

"Elton i ja smo željeli ostati sa porodicama u kojima smo odrasli, te smo odlučili spojiti naše dvije porodice. Sada smo svi zajedno", kazao je Dimas Aliprandi, dodavši kako se ne mogu svi pohvaliti tako velikom porodicom koja živi i zajedno radi na plantaži na kojoj uzgajaju kafu i povrće.