Šah
0

Nakon 25 godina meč Karpov - Kasparov

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Duel dvije šahovske legende Garija Kasparova i Anatolija Karpova, koji će ove sedmice biti održan u Valensiji, omogućiće povartak "kralja svih igara" u punom sjaju.

"Duel će omogućiti da pažnja ponovo bude usmjerena na šah, kao što je to bilo prije 25 godina" - izjavio je za list "El Pais" 46-godišnji Kasparov, napominjući da su njih dvojica još i danas sposobni da igraju šah visokog kvaliteta.

Poslije 25 godina, nakon grandioznog šahovskog meča dvojica ruskih šahovskih velemajstora, ponovo će odmjeriti snage u partiji vijeka, koja će biti odigrana u Valensiji od 21. do 24. septembra.

Igraće se  ukupno 12 partija, od čega četiri po sistemu ubrzanog šaha i osam brzopoteznih. 

Večeras svaki od njih dvojice će odigrati simultanku sa više lokalnih šahovskih zaljubljnika prije nego što naredna tri dana međusobno odmere snage. 

U Moskvi je 1984. godine na svjetskom šahovskom turniru tadašnji prvak Karpov poveo  sa 4:0 protiv mladog izazivača Kasparova, a za odbranu titule trebale su mu još dvije pobede.

Uslijedilo je 17 uzastopnih remija. Zatim je Karpov dobio 27. partiju i poveo 5:0, međutim Kasparov dolazi do  pobjede u 32. partiji i slijedi serija od 14 remija. 
Kasparov dobija dvije partije zaredom, 47. i 48. i smanjuje rezultat na 3:5. 

Igralo se pet mjeseci i oba igrača su bila iscrpljena, pa je Međunarodna šahovska federacija prekinula meč nakon 48 partija. 

"Danas je svjetski šampionat haotičan" ,   izjavio je za "El Pais" Anatolij Karpov /58/.

Njegov glavni rival Gari Kasparov dodao je da su ranije bili na prvim stranicama svih novina, a sada ne, osim kad igraju ovakve  duele. 

"Ubijeđen sam da će šah imati sve veći značaj", dodao je Karpov.

Kasparov je izjavio da je ubijeđen da bi ova igra mogla da ima budućnost ako se kao predmet uvede u škole, na internet i da bi mogla da posluži u prevenciji od Alzajmerove bolesti.
"Ne nedostaju nam dobre ideje, nedostaje novac    za promociju",   dodao je Kasparov.