Zanimljivosti
5

Najviše životinje na svijetu na crvenoj listi, žirafama prijeti izumiranje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U proteklih 30 godina je zabilježen dramatičan pad populacije žirafa, najviših životinja na svijetu, te je ovaj problem klasificiran kao izumiranje ovih životinja.

Brojevi su pali sa blizu 155.000 1985. godine na 97.000 u 2015. godini prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Pretpostavlja se da su razlozi gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim dijelovima Afrike. S druge strane je zabilježen i određeni rast, uglavnom u južnim dijelovima kontinenta.

IUCN do sada nije pretjerano vodio računa o očuvanju statusa žirafa. Međutim, prema posljednjim podacima, žirafe se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta, a njihova populacija je smanjena za više od 30 posto.

Doktor Julian Fennessy, koji predsjedava IUCN-om i koji je specijalista za populaciju žirafa, smatra da životinje prolaze "tiho izumiranje".

"Ako idete na safari, žirafe su svuda oko vas. Iako je u proteklom periodu bilo velike zabrinutosti zbog slonova i nosoroga, žirafe su ipak otišle ispod toga i njihov broj je u padu", rekao je dr. Fennessy za BBC.

Brzi rast ljudske populacije je stvorio širenje poljoprivrednih i drugih oblika, što je rezultiralo fragmentacijom opsega žirafa u mnogim dijelovima Afrike. Ali, građanski nemiri u dijelovima kontinenta su također uzeli svoj danak.

"U ovim ratom razorenim oblastima, u sjevernoj Keniji, Somaliji i Etiopiji u pograničnom području s Južnim Sudanom, žirafe su u suštini ratna stočna hrana", rekao je dr. Fennessy.

Na pomenutoj crvenoj listi se nalazi i veliki broj ptičijih vrsta. Tako je sivoj papigi iz Afrike status promijenjen iz "ranjive" u "ugroženu", što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja.