{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najviše droge u zraku u Madridu i Barceloni

S
15.5.2009. u 11:29
0
5
Najviše droge u zraku u Madridu i Barceloni
0
Najviše droge u zraku u Madridu i Barceloni
Zagađenje zraka dugo je vremena veliki problem u španskim velegradima Madridu i Barceloni, no ono što je šokiralo njihove stanovnike jeste da pored smoga svakodnevno udišu i dozu - kokaina.
Istraživači evropskog Specijalnog vijeća za naučna istraživanja proveli su testiranje zraka u evropskim metropolama, a pored smoga u mnogim gradovima u zraku je pronađena i određena doza ilegalnih opojnih sredstava.

Rezultati istraživanja pokazali su da najviše droge u zraku ima u španskim gradovima Madridu i Barceloni. Interesantno je da od pronađenih supstanci u tamošnjem zraku ima najviše kokaina, oko 850 pikograma (trilioniti dio grama) po metru kubnom zraka.

Pored kokaina, u tragovima su pronađeni i amfetamini, heroin, marihuana i LSD.

Za usporedbu, u Rimu je naprimjer pronađeno oko sto pikograma kokaina po metru kubnom.

Španija je najveći evropski konzument kokaina i hašiša , te područje prenosa velikih količina droge iz Južen i Centralne Amerike, te Afrike. Također, istraživači su otkrili da je koncentracija droge u zraku veća tokom vikenda zbog turista i noćnog života.

No, istraživači su izjavili da ljudi nemaju razloga za brigu .

'Ni kad bi hiljadu godina udisali ovakav zrak, to ne bi ostavilo posljedice uzimanja kokaina. Koncentracija kokaina u zraku je bezopasna, no ove statistike su interesantne, posebno kad uporedimo Madrid i Barcelonu s drugim evropskim gradovima', izjavila je Miren Lopez de Alda, naučnica iz tima koji je vršio istraživanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: