{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveći zabavni park u Evropi slavi 20. rođendan

S
12.4.2012. u 13:14
4
1
Najveći zabavni park u Evropi slavi 20. rođendan
4
Najveći zabavni park u Evropi slavi 20. rođendan
Disneyland u Parizu, najveći zabavni park u Evropi, sa 14 miliona posjetilaca godišnje, proslavlja 20 godina postojanja.
Zvaničnici Disneylanda odabrali su region Marne-La-Vale, do tada slabo poznat, i umjesto Španije u Francuskoj otvorili "fabriku snova".

Park je otvoren 12. aprila 1992. godine, poslije pet godina radova na 2.000 hektara zemljišta, istočno od Pariza. Danas pariski Disneyland ima 57 zabavnih sadržaja, 62 prodavnica i 5.800 hotelskih soba.

Za dvije decenije Eurodisney je posjetilo 250 miliona ljudi, od toga samo prošle godine 15,7 miliona.

Građevinski radovi su konstantni. Hoteli, kancelarije, bolnica, čak i univerzitet, radnje, centri za konferencije nalaze se u neposrednoj blizini, a sam grad može da se pohvali i odličnim transportnim vezama.

Direktno ili indirektno Disneyland zapošljava 55.000 ljudi. Park ima 14.500 članova osoblja, a gotovo svi imaju ugovore na duže vrijeme.

Ovaj park privlači više turista nego Eiffelova kula i Louvre zajedno. I tu bi trebalo da bude kraj bajke sa srećnim krajem, ali je ekonsomska kriza umiješala svoje prste.

Dugovanja ovog zabavnog parka su jedna od mrlja na savršenoj slici, a i sindikati radnika su nezadovoljni i tvrde da su plate skandalozno niske.

Pariski Disneyland duguje 1,8 milijardi eura. Kompanija Disneyland nada se da će dug otplatiti do 2024. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: