Atrakcija u Kazahstanu
2

Najveći šator na svijetu ima 152 metra i 140.000 kvadrata

Sarajevo-x.com
Najveći šator na svijetu, "Kanov šator", postavljen je u kazahstanskom glavnom gradu Astani. Strukturu visoku preko 152 metra izumili su poznati projektanti iz firme "Foster i partneri", odranije poznati po tome što na svojim građevinama koriste postojane materijale.

Stanovnici Astane kažu da je regija podložna čestim promjenama temperature pa je Khan Shatyr dizajniran da zadrži temperaturu između 15 i 30 stepeni ako vani temperature variraju od -35 do +35 stepeni.

Temperatura u šatoru se samoregulira jer su u njegovoj proizvodnji korištena tri sloja providnog materijala, sličnog plastici. Materijal je veoma otporan na promjene temperature.

Zimi lampe griju šator i tako sprječavaju stvaranje kondenza u njegovoj unutrašnjosti, a ljeti hladni zrak dolazi na mjesto vrućeg koji izlazi kroz otvor na vrhu, piše "Huffington Post".

Stubovi visoki 150 metara drže mrežu kablova zakačenih za najlon, praveći tako krug duži od 200 metara.

Stanovnici Kazahstana moći će uživati u Khan Shatyru, čija je površina veća od 140.000 kvadratnih metara, a sadrži vodeni park i vrt, kompleks kinodvorana, tržni centar i naravno, puno restorana.