Neumorni premijer Italije
0

Najveći gafovi Silvija Berlusconija

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Silvio Berlusconi, italijanski premijer, za sebe često govori da je popularan u svojoj zemlji jer se lako približava 'običnim' ljudima, no na međunarodnom nivou je poznat 'kao kralj gafova', piše Telegraph.

Nije lako izabrati najšokantnije izjave Silvija Berlusconija upravo zato jer ih ima previše. Berlusconijeve izjave prepune su seksizma, rasizma, ismijavanja i pretjerivanja svake vrste, no italijanski premijer s njima ne namjerava prestati.

Krajem prošle godine je Baracka Obamu nazvao 'lijepim, mladim i preplanulim', a nedavno je ponovo istakao da on i Obama ne mogu imati mišljenja o finansijskoj krizi jer, kako je Berlusconi istakao, 'ja sam malo blijeđi'.

Berlusconi (72) negira da se radi o uvredama i tvrdi da su njegove izjave o američkom predsjedniku zapravo komplimenti.

Isto tako, izjavio je da bi mu Nicolas Sarkozy trebao zahvaliti što mu je 'poklonio' suprugu Carlu Bruni (koja je rođena u Italiji).

Poznat je i po šarmiranju novinarki i političarki od kojih su mu mnoge zamjerile njegove seksističke ispade. Jednoj je mladoj i atraktivnoj službenici koja je radila ekonomski izvještaj o njegovom poslovanju Berlusconi rekao da ako želi napredovati da se 'okani svog posla i uda za njegovog sina koji ima milione'.

Investitorima na jednom sastanku u SAD rekao je da 'kompaniju prebace u Italiju jer su sekretarice dosta zgodnije', a poznato je da je bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu (koji se ženio četiri puta) na rečenicu "pričajmo malo o fudbalu i ženama", Berlusconi odgovorio "pa najbolje je onda da ti počneš".

'U Kini ne jedu djecu, oni se samo služe njima da bi nagnojili zemljište', rekao je Berlusconi o Kinezima, a buru u javnosti izazvao je i 2006. kad je rekao za sebe da je 'Isus Krist politike'.

O Mussoliniju, poznatom italijanskom diktatoru rekao je 'Mussolini nije nikog ubio. On je samo slao ljude na vječni odmor'.