Na zgradi u Lvovu
0

Najveća križaljka na svijetu

FENA
Najveća križaljka na svijetu postavljena je na fasadu jedne višespratnice u ukrajinskom gradu Lvovu.

Horizontalna i vertikalna rješenja za ovu džinovsku križaljku nalaze se svuda po Lvovu, čije je historijsko jezgro 1998. uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Križaljka je visoka više od 30 metara i pokriva čitavu jednu stranu stambene zgrade. Rješenja, koja noću svijetle neonskim slovima, mogu se naći na znamenitim gradskim mjestima i atrakcijama, među kojima su parkovi, fontane i pozorišta.

Stanovnicima i turistima se pruža prilika da šetajući vježbaju ne samo noge već i "male sive ćelije". Budući da je križaljka, sa svojih 19 polja vodoravno i 34 uspravno, previše velika da bi bila popunjena rukom, umjetnici koji stoje iza ove ideje predvidjeli su zanimljiv način da se ona popuni.

Kada padne mrak, fluorescentna slova unutar svakog polja počnu svijetliti otkrivajući sva rješenja, tako da ljubitelji ove "mozgalice" mogu provjeriti da li su dali tačan odgovor.

Velika križaljka je nastala iz želje da se u grad privuče što više turista. Međutim, oni koji budu posjetili Lvov moći će se zabavljati na ovaj način samo ako znaju ćirilicu, prenosi Tanjug.

Lvov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, nedaleko od granice s Poljskom. Poznat je kao grad s bogatom kulturnom tradicijom.