Izbor BBC-ja
48

Najupečatljivije fotografije koje su obilježile 2020. godinu

Dž. L.
Munja iznad provincije Batangas na Filipinima (Foto: Domcar C Lagto)
Munja iznad provincije Batangas na Filipinima (Foto: Domcar C Lagto)
Američki historičar Kelly Grovier je odabrao 14 najupečatljivijih fotografija 2020. godine, a koje uključuju nevjerovatne prizore prirodnih pojava, životinja, ljudi i dešavanja koja su obilježila ovu godinu.

Većina ovih fotografija postale su viralne tokom godine. Jedna među njima je djelo fotografa Chrisa Fallowsa, a koja prikazuje 4,5-metarsku ajkulu u skoku u blizini južnoafričkog ostrva Seal.

Fotografija munje iznad provincije Batangas prilikom erupcije vulkana na Filipinima također se našla u Grovierovoj kolekciji, a ovaj zadivljujući prizor u januaru je zabilježio fotograf Domcar C Lagto.

Među fotografijama je i djelo Valeryja Hachea pred čijim objektivom se našao zaljubljeni par pod maskama u francuskom gradu Nica u martu ove godine.

Pandemija je bila inspiracija mnogim fotografima, pa je Mohammed Abeid napravio jednu na kojoj majka u Palestini zabavlja djecu stavljajući im na lice maske od kupusa, dok je Jorge Guerrero uslikao dva pauna u šetnji ulicama španskog grada Ronda tokom lockdowna.

Ova kolekcija nije mogla proći bez odlazećeg bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, odnosno fotografije na kojoj on s Biblijom u ruci pozira ispred St Johns crkve u Washingtonu, a čiji je autor Shawn Thew.

U galeriji se nalaze i kreativna djela drugih autora koja su nastala tokom 2020., a kako poručuje Grovier, sigurno će ostati upamćena još dugo godina.