Figura od gipsa
38

Najtraženiji: Beogradski restoran u ponudi ima "ručak s Vučićem"

Klix.ba
Vlasnik jednog beogradskog restorana dosjetio se kako da privuče mušterije, pa je na čelo centralnog stola u objektu postavio figuru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Tijelo figure napravljeno je od plastike, a glava od gipsa.

Vlasnik ovog restorana objašnjava svoj potez prije svega time da nikakva provokacija nije u pitanju.

"Ideja da skulpturu predsjednika Srbije postavim u kafani bila je marketinške prirode. I pokazala se kao čist pogodak, kaže vlasnik objekta Zvezdan Pejović za portal "Danas" i dodaje da, objekat nije reklamirao, ali da su slike gostiju zagrljenih sa predsjednikom zaživjele na društvenim mrežama, pa se o ovoj kafani uveliko priča po Beogradu.

Figura Vučića u ovom objektu "sjedi" već dvadesetak dan, i stalni gosti su na njega već navikli. Međutim, njihove prvobitne reakcije su, prema riječima vlasnika, bile neprocjenjive.

"Znao sam da to mora biti nešto što izaziva pažnju najvećeg broja ljudi. I emocije. A ko drugi u toj mjeri to čini, nego predsjednik Vučić. Reakcije gostiju kada ga vide su podijeljene, kao i mišljenja o njemu. Neki se oduševe i pritrčavaju da ga zagrle i izljube, drugi ljutito pljunu na pod", priča Pejović.

Kaže da je jedna gospođa bila toliko bijesna da je predsjedniku "sasula sve u lice", od nezadovoljstva njegovom politikom, do loše materijalne situacije u kojoj živi.

"Ušla su jednom prilikom dva naprednjaka i vidjevši Vučića stali su mirno nasred kafane. Tek kad su vidjeli da je u pitanju skulptura, rekli su mi: Al’ si nas odsjekao, mislili smo da je stvarno komandant", navodi Pejović.

Ipak, kaže, najupečatljivija anegdota vezana je za jednu četvorogodišnju djevojčicu.

"Dijete je prišlo i pitalo me da li može da se slika sa Vučićem. Rekao sam joj naravno da može. Uzela je tatin telefon, dala mi da je uslikam, došla do skulpture a onda rekla: samo nešto da mu šapnem…", priča Pejović.

Zanimljivo je i da je "predsjednički sto" jedini u ovoj kafani za koji je potrebna rezervacija, ali je uvijek popunjen "jer svi bi da ručaju sa predsjednikom".

Na pitanje da li planira Vučića da "drži" duže vrijeme u kafani, Pejović odgovara: "Pa, moj je".

Ukoliko mu Vučić donese dovoljno para, planira postaviti i skulpture Tita i Putina.

Skulpturu Aleksandra Vučića radila je umjetnica Marija Jovanović, punih šest mjeseci.