Ronnie i Donnie
0

Najstariji sijamski blizanci

Sarajevo-x.com
Ronnie i Donnie Galyon iz Daytona u Ohiju najstariji su sijamski blizanci na svijetu. Pedesetsedmogodišnji blizanci koji su pravo medicinsko čudo odlučili su svoju neobičnu priču podijeliti sa drugima, jer im kako kažu ne ostaje još puno života.

Kada su Ronnie i Donnie rođeni spojeni na predjelu torza, niko nije mogao povjerovati da će uspjeti preživjeti nekoliko dana, a kamoli tolike godine. Njihov svaki dan je borba s koordinacijom najjednostavnijih dnevnih aktivnosti. Ipak, odnos dvojice najstarijih sijamskih blizanaca je prepun ljubavi i poštovanja.

Ronniejev i Donniejev mlađi brat Jim je u intervjuu za The Sun kazao:" Imaju četiri ruke i četiri noge, te su godinama nastojali uskladiti koordinaciju, neprestano su vježbali. Njihova povezanost graniči sa telepatijom, njihove misli su jako povezane. To sve je zaista nevjerovatno", dodajući da kada se briju uopšte im nije potrebno ogledalo jer briju jedan drugoga.

Sijamski blizanci jednom mjesečno odlaze u svoj omiljeni restoran gdje ih tretiraju kao dva odvojena čovjeka. Svaki od njih ima svoje stvari i to im je veoma bitno jer na taj način očuvavaju svoj identitet.

Naučili su da obavljaju i kućne poslove, a s obzirom da se Donnie plaši mraka, Ronnie ga zagrli kako bi mu umanjio strah noću.

No, ponekad se i posvađaju. Najčešće se raspravljaju zbog TV programa, glasnoće zvuka i tome sličnih stvari.

"Nekada se toliko posvađaju da danima ne pričaju, a najgore je što ne mogu otići svako u svoju sobu", kaže Jim.

"Njihov cijeli život je kompromis", kazao je njihov doktor Glenn Kwiat. Oni ne mogu biti očevi niti mogu imati djevojke. Iako imaju dva srca, odvojena pluća i stomak, Ronnie i Donnie imaju jedan polni organ.

Kada su rođeni ovi sijamski blizanci doktori su bili ubijeđeni da Ronnie neće preživjeti, no oni su ipak uspjeli izdržati najkritičniji period.

Kada su porasli njihov otac bi ih stavio u prikolicu, te naplaćivao ulaz ljudima koji su željeli da ih vide. Tim novcem Donniejev i Ronniejev otac uzdržavao je još devetero djece.

Danas ovi sijamski blizanci pate od skolioze i artritisa, te vjerojatno neće poživjeti još dugo.