Dobio 10.000 čestitki
62

Najstariji američki veteran iz Drugog svjetskog rata proslavio 111. rođendan

B. R.
Lawrence Brooks (Foto: National WWII Museum New Orleans)
Lawrence Brooks (Foto: National WWII Museum New Orleans)
Nacionalni muzej posvećen Drugom svjetskom ratu u New Orleansu priredio je proslavu 111. rođendana Lawrenceu Brooksu koji je najstariji veteran iz Drugog svjetskog rata.

Vokalni trio muzeja "The Victory Belles" je otpjevao nekoliko pjesama ispred kuće slavljenika, dok su Aeroshell Aerobatic Team i Big Easy Wing izveli prelet iznad njegovog doma, navodi CNN.

U prethodnih pet godina domaćin proslave je bio muzej, ali ovogodišnja proslava je bila prilagođena uslovima pandemije koronavirusa. U muzeju su očekivali da će dobiti 500 do hiljadu rođendanskih čestitki za Brooksa, ali je taj broj bio mnogo veći - 10.000.

"Čast je da blizu naše institucije živi najstariji američki veteran iz Drugog svjetskog rata. Zato nam je bilo važno da i ove godine nastavimo slaviti njegov rođendan", rekla je Amber Mitchell, čelnica odjela za javnosti Nacionalnog muzeja.

Prema podacima muzeja, Brooks je služio u 91. afričko-američkom inžinjerskom bataljonu koji je bio stacioniran u Novoj Gvineji, a zatim i u Filipinima. Brooks je rođen 1909. i tokom rata je postao vojnik prve klase.

U intervjuu iz 2014., koji je pripremio muzej, ispričao je svoj susret sa smrću. Prisjetio se trenutka u kargo avionu kojem je prevozeći bodljikavu žicu otkazao motor. Zbog toga je morao avion osloboditi tereta kako bi se izbjegla nesreća.

Brooks ima petero djece, pet pastoraka, 12 unuka i 23 praunuka.