Težak rad za dug život
0

Najstarija Evropljanka slavi 114. rođendan

Sarajevo-x.com
Florrie Baldwin
Florrie Baldwin
Imala je samo tri godine kada je počeo Drugi burski rat. Udala se dvije godine nakon Prvog svjetskog rata, a njen suprug je bio isuviše star da bi se borio u Drugom svjetskom ratu. Kada je Neil Armstrong prvi puta načinio svoj mali korak na Mjesecu ona je već deset godina bila u penziji. U četvrtak gospođa Baldwin iz Velike Britanije, poznatija kao Florrie, slavi svoj 114 rođendan. Smatra se najstarijom osobom u Evropi.

S njom će rođendan proslaviti njena 89-godišnja kćerka, unuci, pra unuci i prapraunuci.

Iza Florrie je mnogo, mnogo dešavanja. Dva svjetska rata, borba žena za pravo glasa, putovanje Amerikanaca na Mjesec, revolucije... No, nažalost Florrie se ne sjeća više skoro ničega jer boluje od demencije.

No, priču njenog života pripovjeda njena porodica. Prisjećaju se kako im je Florrie pričala o svim zastavama i slavlju na ulicama kada je završen burski rat, o vremenu kada su se počeli pojavljivati prvi automobili i avioni.

"Bilo je i mnogo nevažnih stvari o kojima je pričala. Naprimjer o tome kako bi znala izaći na ulicu kako bi se srela sa mljekarom koji je prolazio u svojoj kočiji i prolaznicima prodavao mlijeko točeći ga iz velikih posuda“, kazao je David Worshop, 64-godišnji unuk gospođe Florrie dodajući kako bi njegova baka često napominjala kako ne postoji nešto poput 'starih dobrih vremena' jer ona pamti vremena kada ljudi nisu mogli priuštiti sebi da odu ljekaru i kada su djeca bosonoga i gologlava trčala livadama.

Florrie je bila jedno od sedmero djece. Udala se za supruga Clifforda 1920. godine., a on je umro 1973. godine. Više od 60 godina živi u kući koju je kupila prije početka Drugog svjetskog rata.

Worsnop, unuk najstarije Evropljanke, svaki petak i subotu provodio je kod bake od druge godine života do 22. kada se oženio. Baka bi mu svaki puta pripremala ukusna jela koja je on najviše volio, dok bi mu ujutro ostavljala doručak i išla na posao.

Najprije je radila u jednoj draguljarnici, no više od 30 godina radila je u jednoj inžinjerskoj kompaniji i u penziju je otišla kada je napunila 75 godina.

"Baka je uvijek govorila da je težak posao bio tajna njenog dugog i zdravog života. Kada je ona otišla u penziju u toj kompaniji su morali zaposliti tri djevojke da rade posao koji je ona sama obavljala“, kazao je Worsnop dodajući kako Florrie nikada nije trošila novac na sebe, već uvijek je gledala da drugima ugodi.