Nevjerojatna priča
221

Najsretniji čovjek: Preživio nesreće u Modriči i Jablanici, pad iz aviona pa dobio na lotu

D. J.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kada na Googleu upišete "najsretniji čovjek na svijetu" izbacit će vam ime Frane Selaka, čovjeka iz Hrvatske s nevjerojatnom životnom pričom.

Frano je rođen 1929, godine u Dubrovniku, a postao je poznat po tome što je više puta izbjegao smrt.

Kao učitelj muzičke kulture često je mijenjao gradove u kojima je radio pa je tako radio i u Modriči u Bosni i Hercegovini. Na izletu u Odžak 1957. godine dogodila se nesreća: u autobusu su ostali samo on i vozač te su popili malo rakije. Na jednom je zavoju autobus nastavio ravno premda je vozač okretao volan udesno. Probili su ogradu i pali u rijeku Bosnu koja je ondje bila plitka pa se nisu utopili. Nije imao nikakvih većih ozljeda.

Sljedeće je godine putovao vozom Sarajevo – Dubrovnik. Velika je stijena zbog nevremena pala na tračnice i voz je iskočio i pao u hladnu rijeku Neretvu. Uspio je izvući sebe i ženu s kojom je putovao iz vagona, a iz vode su ih izvukli mještani sela Grabovica gdje se nesreća dogodila. Preminulo je 17 putnika.

Međutim, tu nije kraj nesrećama koje je doživio i preživio.

Kada mu se majka teško razboljela u Rijeci 1962. godine, radio je u Daruvaru i odlučio je avionom iz Zagreba otići u posjet majci. Sjedio je pokraj vrata za izlaz u slučaju nužde u repu zrakoplova.

Tu je upoznao stjuardesu Roziku s kojom je, ustavši, razgovarao. Avion se iznenada zabio u stijenu.

"Odjednom sam se probudio u bolnici u šok-sobi. U novinama sam pročitao da se avion zabio u stijenu, a pad s 800 metara visine preživjeli smo samo Rozika i ja, dok je 20 putnika i članova posade bilo mrtvo. Ja sam, naime pao u plast sijena", ispričao je svoju nevjerojatnu priču.

Nakon toga još je tri puta imao saobraćajnu nesreću. Sa svojom ladom je najprije skoro izgorio, a onda je auto i eksplodirao, a kad se vozio po serpentinama prema Karlobagu, prepriječila mu se UNPROFOR-ova kamionska prikolica. Auto je odletio u ponor, a Frane na drvo za koje se uhvatio pri ispadanju.

Imao je sreće i na lotu. 2002. sjedio je pred televizorom i čekao izvlačenje. Kad je hostesa pročitala i zadnji broj, Frane je počeo slaviti. Pogodio je sedmicu i dobio skoro 7 miliona kuna. Kupio je kuću u Petrinji, uredio je, i kraj nje izgradio kapelicu. A onda su mu na vrata počeli zvoniti potrebiti. Kupio je tako prijateljima i rodbini ukupno 25 automobila.

"Mislim da je bio puno sretniji dok nije dobio taj novac", kazao je novinar Senad Pašić, koji je uradio posljednji intervju s Franom.

Selak je umro je umro u 87. godini života, a mnogi smatraju da o ovom najsretnijem ili najnesretnijem čovjeku na svijetu, treba snimiti film.