Kina
0

Najskuplji pas na svijetu prodan za milion eura

Sarajevo-x.com
Crveni tibetski mastif je postao najskuplji pas na svijetu nakon što je prodan za milion eura, piše Telegraph.

Tibetski mastifi su veliki psi koji se ponašaju zaštitnički prema svojim vlasnicima. U prošlosti su čuvali nomadske kampove i manastire na Tibetu.

Smatra se da su ovi psi jedna od najstarijih rasa na svijetu, a legenda kaže da su Džingis Kan i Buda također imali ove pse. Vjeruje se da su ovi psi čista "kineska" rasa koja je veoma rijetka van Tibeta, po čemu se razlikuju od ostalih pasmina. Cijene ovih pasa su se u posljednjih pet godina podigle sa 500 na stotine hiljada eura.

Prema riječima njegovog vlasnika Lu Liang, pas Hong Dong je star 11 mjeseci, visok je 90 centimetara i težak više od 80 kilograma.

"On je savršen primjerak svoje rase. Posjeduje izvrsne gene i bit će dobar za daljnji uzgoj ovih pasa. Kada sam započeo ovaj posao prije deset godina, nisam mogao ni zamisliti da će ovi psi biti ovako skupi", rekao je Lu koji uzgaja tibetske mastife u Laoshanu u kineskom gradu Qingdao.

Lu nije htio otkriti više detalja, ali je rekao da je jednog ovakvog psa prodao za milion eura jednom multimilioneru sa sjevera Kine koji je vlasnik rudnika uglja.

"Morao sam provjeriti da li zaista voli psa, inače mu ga ne bi prodao. Kupac mi je rekao da je to dobra investicija, jer će psa moći iznajmiti ta parenje, od čega će svaki put zaraditi 11.000 eura. Uloženi novac će vratiti za par godina", dodao je Lu.

Pas Hong Dong jede samo piletinu i govedinu, začinjenu egzotičnim poslasticama kao što su morski krastavci. Prema riječima Lua, visoka cijena ovih pasa je opravdana, jer je potrebno mnogo uložiti u njihov uzgoj.

Prije prodaje Hong Donga, najskuplji pas na svijetu je bio još jedan tibetski mastif, Yangtze River Number Two, koji je 2009. godine prodan za 440.000 eura. Na putu ka svom novom domu, Yangtze River Number Two je išao u povorci čak 30 limuzina, što je izazvalo kritike širom Kine.