|

Najobičnijim facama se najviše vjeruje

Najobičnijim facama se najviše vjeruje
7
Klix.ba
20.12.2014. u 22:30
25
komentara
7

dijeljenja
Najobičnijim facama se najviše vjeruje Foto:Ilustracija/Klix.ba
Iako se prosječni izgled često smatra lošom karakteristikom neke osobe, američko-holandsko naučno istraživanje pokazalo je da se onima sa takvim izgledom lica zapravo najviše vjeruje.
Naime, istraživanje pokazuje da, iako se prosječno lice ne smatra najprivlačnijim, ono smatra najvjerodostojnijim, piše časopis Asocijacije za psihološke nauke.

Naučnici sa univerziteta Princeton i Radboud su u okviru istraživanja digitalno stvorili jedno tipično lice objedinjavanjem 92 ženska lica i drugo atraktivno lice kao digitalni prosjek 12 lica lijepih žena.

Potom su kombinovali dva lica u jedno i stvorili devet varijacija koje su imale različite stepene atraktivnosti i prosječnosti. Rezultat je bio niz od 11 lica koji se protezao od najmanje lijepih do najljepših, a u sredini niza su bila prosječna lica.
Ispitanicama su potom predočene slike koje su morale rangirati po ljepoti i vjerodostojnosti. Što je lice bilo bliže sredini niza to je bilo procijenjeno kao vjerodostojnije.

To pravilo nije važilo kad se procjenjivala atraktivnost lica. Najatraktivnija su bila udaljena od sredine niza slika. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Psychological Science".
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...