|

Najmanja žena na svijetu visoka samo 71 centimetar

Najmanja žena na svijetu visoka samo 71 centimetar
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2010. u 09:17
0
komentara
0

dijeljenja
Žena koja je malo teža od novorođenčeta je oduševljena što je napokon dobila certifikat koji potvrđuje da je najmanja na svijetu.
Hatice Kocaman iz Kadirlija u Turskoj je visoka samo 71 centimetar. Ona tvrdi da je prevazišla uvrede na račun svog izgleda i postala svjetski poznata.

"Nadala sam se da će me jednog dana cijeli svijet poznavati. U djetinjstvu mi je bilo jako teško jer su mi se druga djeca smijala zbog mog nedostatka. No, sada sam poznata zbog toga. To mi daje osjećaj da sam mnogo viša. Nadam se da ću putovati i upoznati mnogo ljudi uključujući i najvišeg čovjeka na svijetu. Bog me je stvorio na ovaj način i ponosna sam zbog toga. Nadam se da ću jednog dana pronaći pravu ljubav", rekla je Hatice.

Njeni roditelji, otac Ibrahim i majka Hatun, proglašeni su drugim najmanjim osobama na svijetu i upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

Jedina odrasla osoba od koje je Hatice viša je najmanji muškarac na svijetu. To je Khagendra Thapa Magar iz Nepala koji je visak samo 65,5 centimetara.

"U trudnoći nisam imala nikakvih problema. Kako je vrijeme odmicalo, primjetila sam da moja beba ne raste kao druge", rekla je Hatun.

Hatun i njen muž Ibrahim imaju sina koji je normalne visine. Kada su Hatice odveli u bolnicu, doktori nisu mogli otkriti u čemu je problem. Nakon nekoliko godina je ustanovljeno da ima poremećaj kostiju uzrokovan genima koje je naslijedila od svojih roditelja.

Ova porodica živi u maloj kući u siromašnom dijelu zemlje. Oni ne posjeduju automobil i ne mogu priuštiti da putuju i traže pomoć za svoju kćerku. Hatice boluje od displazije kuka i ima problema sa kičmom, ali nikada nije bila na liječenju. Išla je u školu za djecu sa posebnim potrebama, a sada je kod kuće i pomaže majci u obavljanju lakših poslova. Oduvijek je sanjala da postane poznata, a vijesti o njenoj visini se šire sve brže kako vrijeme prolazi.

Zvaničnik Ginisove knjige rekorda je nedavno konačno posjetio Hatice koju je pozvao u Istanbul, gdje je zvanično proglašena najmanjom osobom na svijetu, piše "Daily Mail".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.