Dizajniran da vas zavara
36

Najkraći IQ test je ponovo popularan na društvenim mrežama: Znate li odgovore na tri pitanja?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite provjeriti koliko ste inteligentni u tome vam može pomoći najkraći IQ test na svijetu koji je posljednjih dana ponovo popularan na društvenim mrežama.

Najkraći IQ test na svijetu sastoji se od tri pitanja, a korisnici na TikToku testiraju svoju inteligenciju pokušavajući dati odgovore.

Ovaj IQ test zapravo je nazvan "Test kognitivne refleksije" te je bio dio istraživačkog rada koji je 2005. godine objavio profesor MIT-a Shane Frederick.

Ukoliko tačno odgovorite na sva pitanja smatrat ćete se "pametnijim od 80 posto čovječanstva".

@themakeshiftproject The Ball Costs How Much?? 3 Question IQ TEST! #fyp #iqtest #riddle #question #math #answer ♬ Let It Whip - Dazz Band

Psiholog Frederick postavio je ista pitanja 3.428 ljudi u periodu od 26 mjeseci. Od svih tih ljudi, samo 17 posto je odgovorilo na sva tri pitanja ispravno, a 33 posto je odgovorilo na sva tri pogrešna.

Pitanja glase:

  • Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

  • Ako je pet mašina potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 dijelova?

  • U jezeru se nalaze lopoči. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lopočima da prekriju pola jezera?

Ukoliko ste pogrešno odgovorili na bilo koje od ovih pitanja - ne brinite jer ih je Frederick dizajnirao da "daju impulsivne pogrešne odgovore" gdje bi vaš mozak "skočio" na pogrešan zaključak prije nego što shvatite svoju grešku.

Za prvu mozgalicu odgovor je da lopta košta pet centi, što znači da palica koja košta dolar dodatno čini 1,05 dolara, a zajedno bi bili 1,10 dolara.

Drugo pitanje je ono koje obično sapliće mnoge, ali pravi odgovor je pet minuta. Vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 mašina u pitanju.

Konačno, na treće pitanje odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lopoč se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lopoč bio upola manji. Dakle, ako lopoču treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg dana, 47. dana, lopoč pokriva pola jezera.