{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najčudniji zakoni: Zabranjeno pljuvanje, nošenje potpetica, gaženje novčanica...

12.5.2013. u 22:00
0
12
Najčudniji zakoni: Zabranjeno pljuvanje, nošenje potpetica, gaženje novčanica...
0
Najčudniji zakoni: Zabranjeno pljuvanje, nošenje potpetica, gaženje novčanica...
Internet stranica Global Visas sačinila je listu od deset najčudnijih zakona u svijetu koji turiste mogu koštati mnogo novca ukoliko ih ne poznaju.
Hranjenje golubova

Ukoliko se nađete na trgu Svetog Marka u Veneciji nemojte hraniti golubove. Naime, odlukom gradskih vlasti, a u cilju smanjenja broja golubova i štete koju prave na historijskim znamenitostima tog grada, izričito je zabranjeno hranjenje golubova.

Vožnja bez dovoljno goriva

Na autoputevima u Njemačkoj izričito je zabranjena vožnja motornih vozila ukoliko u rezervoaru nemate dovoljno goriva. Vozači, budite oprezni!

Vožnja u sandalama

Voziti automobil u sandalama nije preporučljivo, a ukoliko vas španska policija uhvati za volanom u sandalama, bit ćete krivično gonjeni.

Uriniranje na plažama

Portugalske vlasti odlučili su zabraniti uriniranje na plažama kako bi ih održali čistima. Kako policija uočava prijestupnike u ovom slučaju, ostaje misterija.

Pljuvanje

Pljuvanje je omraženo u svim svjetskim gradovi. U nekima od njih, poput prijestolnice Katalonije Barceloni, ukoliko vas tamošnja policija opazi da pljujete po ulici, vrlo vjerovatno ćete platiti kaznu.

Nošenje visokih potpetica

U zaštićenim historijskim mjestima kao što je grčki Akropolis, izričito je zabranjeno nositi visoke potpetice kako ne bi došlo do oštećenja kamena.

Vožnja automobila sa upaljenim svjetlima

Zakon u Danskoj nalaže vožnju automobila sa upaljenim svjetlima bez obzira da li je noć ili dan.

Žvakanje žvaka

Dok neki smatraju da je žvakanje žvaka znak lošeg bontona, u Singapuru su odlučili krivično goniti sve one koje uhvate u žvakanju ukoliko žvaka nije medicinski preporučena.

Jedenje tokom Ramazana

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima morate strogo poštovati zakone kada je riječ o konzumiranju hrane tokom svetog mjeseca Ramazana je u toku posta izričito zabranjeno jesti na javnim mjestima.

Gaženje novčanica

U Tajlandu se gaženje novčanica sa likom kralja smatra velikom uvredom i kriminalnim činom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: