Zanimljivosti
0

Najčešće greške pri pružanju prve pomoći

Sarajevo-x.com
Američki magazin Newsweek zamolio je dvoje stručnjaka Toma Scaletta, predsjednika "American Academy of Emergency Medicine" i Denise King, predsjednicu "Emergency Nurses Association", da sastave listu deset najčešćih grešaka koje ljudi čine pri pružanju prve pomoći unesrećenima.

Mi vam donosimo nekoliko najčešćih takvih grešaka s njihove liste, uz stručne savjete o tome kako zapravo treba pravilno postupati u takvim situacijama.

"Rezanje prsta"

Vrlo je lako odsijeći komadić prsta, dok na primjer režete povrće ili koristite električnu pilu. U tom slučaju ne pokušavajte sačuvati odrezan komadić prsta, direktnim stavljanjem na led, već ga zamotajte u vlažnu gazu i stavite u vodootpornu torbu, koju zatim trebate staviti na led. Obavezno se uputite u hitnu pomoć, ali ne zaboravite sa sobom ponijeti pomenutu torbu i led za njeno hlađenje. Pacijent će završiti na operacionom stolu, pa je najbolje da tamo ode praznog stomaka.

Što se tiče rane na ruci ili drugom dijelu tijela, stavite led za smanjenje otoka i pokrijte je čistom i suhom krpom.

Krvarenje iz nosa

Ne naginjite se prema nazad. Kada je krvarenje iz nosa prestalo, nikako ne pušite nos ili se saginjite.

Sjedite uspravno, nagnite se prema naprijed i začepite nos (odmah ispod nosne kosti). Tako izdržite pet do deset minuta, a ako krvarenje nakon 15 minuta ne prestane (ili ako mislite da gutate previše krvi) zatražite liječničku pomoć.

Izbijanje zuba

Nemojte "ribati" izbijeni zub, čak i ako je prljav. Dovoljno je nježno ga saprati vodom. Vjerovali ili ne, stručnjaci savjetuju da zub potopite u mlijeko i odmah se za pomoć obratite stručnjaku. Na ovaj način postoji velika šansa da vam vrati zub na "svoje mjesto".

Opekotine

Suprotno ranijim vjerovanjima nije pametno na opekotine stavljati led, puter ili bilokoju drugu vrstu masnoće. Također se ne preporučuje pokrivanje opekotina s peškirom ili dekom, jer se mekana vlakna mogu zalijepiti za kožu. U slučaju ozbiljnijih opekotina, morate paziti da ne probijete nijedan plik, niti da grubo i brzo odstranjujete komadiće odjeće s kože.

Sve što je potrebno jeste oprati rane i nanijeti antibiotsku kremu za ublažavanje rana. Ako su opekotine, pa makar i blage, nastale u predjelu očiju, usta ili genitalija, jako je važno obratiti se liječniku.

Strujni udari

Čak iako posljedice izgledaju bezazleno, u slučaju strujnih udara (udar munje ili udar uslijed neispravnosti električnih uređaja), nepohodno je posjetiti hitnu pomoć. Strujni udari mogu izazvati nevidljive i veoma ozbiljne povrede, duboko u tijelu. Čak više od 500 Amerikanaca svake godine umre upravo od posljedica strujnog udara.