Teksas
367

Najbolji prijatelji izgradili svoje naselje kako bi ostarili skupa

L. K.
Tokom odrastanja ste sigurno zamišljali da ćete vi i vaši prijatelji zauvijek živjeti blizu i uvijek imati vremena za višesatna druženja. Nekima se želja ostvarila sama, nekima su planovi propali, a pet prijatelja iz Teksasa nisu odlučili prepustiti stvar slučaju, te su izgradili vlastiti grad.

Njihov gradić se nalazi van Austina u Teksasu, odmah pored rijeke Llano. Krajnji cilj jeste penzija i zajednički život u kabinama koje su jedna do druge, a koje su platili 40.000 američkih dolara. Njihovi domovi su mali, ali udobni. Pravljeni su od kvalitetnog drveta i ekološki prihvatljivih materijala.

Umjesto da u svakom domu naprave po jednu kuhinju, prijatelji su se udružili i kreirali jednu zajedničku koja se nalazi na sredini, između kućica. Slobodan prostor su iskoristili za knjige i police.

"Imam osjećaj kao da sam u Disney filmu. Imamo razne vrste životinja, sve je tako magično. Što više vremena provodimo ovdje, to više otkrivamo", kaže jedan od pet prijatelja Jodi Zipp.

Svaka kabina je kreirana tako da kroz velike prostrane prozore ulazi dovoljno svjetlosti, te da ima poseban pogled kroz njih. Osim toga, važno je naglasiti da su pri kreiranju i planiranju mislili i na to da ne žele da jedna od kabina blokira pogled neke druge, tako da svaka ima svoju stranu na koju gleda.

Krov je kreiran tako da prikuplja kišnicu u velike rezervoare od kapaciteta 5.000 litara. Ovo im omogućava da imaju dovoljno vode za konzumiranje, ali i za kupanje.