Zanimljivosti
0

Najboljeg psa spasioca na svijetu posebna pomagala vratila na posao

Klix.ba
Whizz
Whizz
Newfoundlander Whizz, poznat i kao najbolji pas spasilac na svijetu, vratio se, nakon povrede, svom poslu zahvaljujući posebnim cipelama za plivanje.

Whizz je do sada spasio desetak ljudi u svojim spasilačkim misijama u engleskom selu Clapton-in-Gordano.

Newfoundlanderi imaju plivaće kožice na svojim šapama, koje im omogućavaju lakše probijanje kroz vodu. Međutim, Whizzove kožice su bile isječene razbijenim staklom. Kanadska kompanija, specijalizirana za ronilačku i plivačku opremu, dizajnirala je posebne cipele za Whizza, kako bi mogao nastaviti svoju spasilačku misiju.

"Whizz je povrijedio šape na staklu i nije više mogao plivati, jer bi mu se šape inficirale u dodiru sa vodom. Bio je očajan bez vode. Kanadska kompanija nam je odlučila pomoći i Whizz je sada bolji nego ikada. Nevjerovatno je snažan i jede poput odraslog čovjeka, a postao je lokalna i svjetska zvijezda", ispričao je David Pugh, Whizzov vlasnik i odgajivač, koji ove pse uzgaja već više od 25 godina.

Whizzova popularnost dovela je do toga da su ga proglasili najboljim psom spasiocem na svijetu, a njegova herojstva slavi čak i zvijezda čuvene spasilačke TV serije "Baywatch", David Hasselhoff.

Whizz je postao slavan 2007. godine, kada je spasio drugog psa od utapanja u ledenom bazenu.

Whizz i njegov vodič, Ellie Bedford, rade zajedno sa jedinicom Royal Naval Reserve, a treniraju u kanalu Bristol.

Pugh je pokrenuo i udruženje Newfound Friends, koje pomoću pasa prikuplja novac za pomoć oboljeloj djeci. Od osnivanja, 1990. godine, uspjeli su prikupiti više od 750 hiljada funti.