{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrada za grudnjak koji se pretvara u gas masku

S
3.10.2009. u 19:00
0
2
Nagrada za grudnjak koji se pretvara u gas masku
0
Nagrada za grudnjak koji se pretvara u gas masku
Elena Bodnar, dizajnerica grudnjaka koji se u 'hitnim situacijama' pretvara u dvije gas maske, jedna je od dobitnica ovogodišnje IG Nobelove nagrade.
Cilj ove nagrade koja se dodjeljuje za bizarne i nepotrebne izume ustvari je da najprije nasmije, a zatim potakne ljude na razmišljanje.

Na dodjeli nagrada koja se održava na Harvardu, Bodnar je demonstrirala svoj izum, a zatim poklonila po jedan grudnjak pravim Nobelovcima, koji i uručuju nagrade.

Osim Elene ovogodišnju IG Nobelovu nagradu dobili su i Britanci Catherine Douglas i Peter Rowlinson koji su otkrili da krave koje imaju imena daju više mlijeka.

"Presretna sam jer sam dobila ovu nagradu", izjavila je naučnica Douglas napominjući da dodijeljeno priznanje posvećuje najljepšim kravama - Purslani, Wendy i Tini.

Nagrada za 'mir' otišla je u ruke švicarskih naučnika koji su istraživali da li je opasniji udarac u glavu praznom pivskom bocom ili punom.

Guverner jedne banke iz Zimbabvea je dobio nagradu za izdavanje novčanica sa širokim rasponom vrijednosti, a nagradu za ekonomiju su također dobili i direktori četiri islandske banke za prevazilaženje spektakularnog kolapsa.

Inače, Nobelova IG nagrada je parodija na dodjelu Nobelove nagrade. Dodjeljuje se svake godine upravo za najbizarnije izume. No, ono što je interesantno jeste činjenica da upravo takve izume najčešće osmišljavaju i izrađuju pravi naučnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: