Saradnja NASA-e i ESA-e
1

Nadgledanje vremenskih prilika u svemiru bi koštalo dvije milijarde dolara

Klix.ba
Promjene vremenskih prilika u svemiru imaju veliki potencijal za ometanje električnih mreža, telekomunikacija i sistema globalnog pozicioniranja.

Eksperti za svemir su u srijedu pred Komitetom za svemir, nauku i tehnologiju SAD-a rekli da je za predviđanje takvih ometanja potreban veliki sistem za praćenje vremenskih prilika u svemiru, koji će u narednih deset godina koštati do dvije milijarde dolara.

U cijenu bi ušla i zamjena ACE istraživačkog satelita, koji pruža informacije o geomagnetskim olujama, a koji već 15 godina kruži oko Zemlje iako mu je životni vijek prvobitno procijenjen na dvije godine. DSCOVR, zamjena za ovaj satelit, će biti lansiran 2014. godine.

NASA je već potpisala sporazum za saradnju sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na projektu Solarni orbiter, koji će koristiti satelit koji će biti lansiran 2017. godine za praćenje lokacija na koroni Sunca na kojima se formiraju solarni vjetrovi, plazma i magnetna polja.

Daniel Baker, direktor Laboratorija za atmosfersku i svemirsku fiziku Univerziteta u Coloradu i ekspert koji je odredio konačnu cijenu projekta, je rekao da postoji mogućnost da se cijena znatno smanji, ali samo uz veliku saradnju NASA-e, ESA-e, Ministarstva odbrane i Nacionalne naučne fondacije SAD-a.