Zanimljivosti
0

Nacisti su planirali raznijeti gradove pomoću "svemirskog ogledala"

Klix.ba
Iako zvuči poput situacije iz filmova o Jamesu Bondu, nacisti su zaista imali plan da stvore gigantsko svemirsko oružje koje bi koristilo Sunčeve zrake. Ogledalo, široko skoro dva kilometra, trebalo je, poput lupe, fokusirati Sunčeve zrake na metu.

Slike iz magazina Life, iz 1945. godine, pokazale su čitaocima kako su stručnjaci američke vojske otkrili činjenice da su njemački naučnici ozbiljno planirali izgradnju ovog oružja.

Hermann Oberth bio je njemački fizičar i inžinjer, rođen u Austro-Ugarskoj, a smatra se jednom od začetnika astronautike i proizvodnje raketa. Svoju prvu raketu napravio je još kao 14-godišnjak, a čuvene rakete V-2 sadržale su neke od njegovih izuma i ideja.

Ideja o ogromnom svemirskom ogledalu nastala je 1923. godine, a Oberth je procijenio da bi izgradnja koštala oko tri miliona maraka i trajala bi oko 15 godina. Izvorna namjena bila je da stanovnicima Zemlje pruža Sunčevu svjetlost po potrebi. Sve do 1957. godine, Oberth je bio ubijeđen da bi njegovo svemirsko ogledalo moglo postati stvarnost, a često ga je opisivao i kao "ultimativno oružje".

Kada su saveznici, 1945. godine, počeli da kopaju po nacističkim ratnim planovima, otkrili su da su nacisti doradili Oberthove ideje i počeli tražiti mogućnost da izgrade ovo oružje. Iako nije bilo nikakvih zvaničnih detalja o izgradnji ovog oružja, magazin Life je smatrao kako je ogledalo u orbitu trebalo stići u već montiranim dijelovima.