Francuska
0

Nacionalna biblioteka za Casanovine memoare platila 6,8 miliona eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva i po stoljeća nakon što je Giacomo Casanova prognan iz Pariza, slavni venecijanski avanturista vratio se u grad svjetlosti, svoj drugi dom, preko svojih memoara koje je Francuska nacionalna biblioteka kupila za 6,8 miliona eura.

Jedini rukopis Casanovinih memoara, "Priča o mom životu" ("Histoire de ma vie"), jedan od književnih bisera i "svojevrsna enciklopedija života u 18. stoljeću", kupljen je od njemačke izdavačke kuće Brokhaus u čijem je posjedu bio od 1821.

Donacija "finansijske kuće" koja je tražila da ostane anonimna omogućila je Francuskoj nacionalnoj biblioteci da kupi knjigu od 3.700 stranica koju je čuveni zavodnik napisao na francuskom jeziku između 1789. i 1793.

Francuski ministar kulture Frederic Miterrand izjavio je tim povodom da je to "najspektakularnija kupovina koju je ikada obavila neka francuska biblioteka", prenosi u petak Tanjug.

Casanova je u velikoj žurbi pobjegao iz Pariza 1760. godine nakon što je na sebe navukao gnjev pojedinih uticajnih osoba iz okruženja Luja XV zbog zavođenja njihovih supruga i kćerki i niza prevara čije su oni bili žrtve.

Priča o sudbini rukopisa gotovo je isto toliko živopisna koliko i život legendarnog ljubavnika koji je u 73. godini umro u izgnanstvu u Bohemiji.

Od početka 19. stoljeća, širom Evrope objavljeno je bezbroj verzija Casanovinih memoara koje su uglavnom sve bile usredsređene na njegove ljubavne podvige sa 120 žena i djevojaka, uključujući i jednu časnu sestru.

Za originalnu verziju se dugo vjerovalo da je uništena u bombardovanju Drezdena 1945., ali se kasnije ispostavilo da se nalazi u jednom sefu.

Danas su poznate dvije verzije Cazanovinih memoara: cenzurisana, pod naslovom "Memoari Giacoma Casanove od Sengalta" (1826-1838) i integralna, objavljena 1960. godine u izdanju kuće Brokhaus.

Rukopis sadrži mnoga precrtana imena koje je Casanova izbacio, zamijenivši ih inicijalima, zajedno s pojedinim škakljivim dijelovima kada je pripremao rukopis za objavljivanje.

Memoari pružaju rijedak senzitivni prikaz života u velikim evropskim gradovima u 18. stoljeću.

Casanovine avanture se čitaju kao što gledamo akcione filmove, sa scenama seksa, iznenadnim obrtima, vratolomnim bjekstvima, duelima, potjerama i prevarama.