{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na ulicama samo vozila s parnim brojevima

F
FENA
12.1.2009. u 13:07
0
5
Na ulicama samo vozila s parnim brojevima
0
Na ulicama samo vozila s parnim brojevima
Foto: Ilustracija
Na budimpeštanskim ulicama u ponedjeljak mogu saobraćati samo vozila s registarskim tablicama koje se završavaju parnim brojem i nulom jer je još na snazi uzbuna zbog prevelikog smoga.
Izuzetak su gradski autobusi, zatim policijska, vatrogasna i druga vozila s pravom prioriteta, taksi i vozila s diplomatskim tablicama i još neki automobili.

Naredbu da se prvi put u Mađarskoj primijeni sistem par-nepar potpisao je gradonačelnik budimpešte Gabor Demski nakon što je koncentracija čestica u zraku premašila 100 mikrograma.

Odluka važi od nedjelje 11 sati, a donesena je na osnovu uredbe Ministarstva za vodoprivredu i zaštitu životne sredine iz oktobra prošle godine po kojoj svi gradovi sa više od 100.000 stanovnika moraju sačiniti planove mjera u slučaju prevelikog zagađenja zraka.

Po toj uredbi lokalne vlasti su dužne obavijestiti stanovništvo kada koncentracija prašine i sumpor-dioksida dostigne 75, a poduzeti određene korake kada ona premaši 100 miligrama po jedinici mjere.

Prema izvještajima mađarskih medija, prenosi Tanjug, povećan smog je zabilježen u svim većim gradovima zbog visokoga zračnog pritiska, odsustva vjetra, hladnog vremena i prelaska toplana s gasa na tečna i čvrsta goriva.

Meteorolozi očekuju da se vremenski uvjeti u Mađarskoj neće bitnije promijeniti do srijede, kada bi trebalo do s ciklonom dođu i padavine koje bi bar djelimično pročistile zrak u velikim gradovima.

Ako se to dogodi, odluka o ograničenja saobraćaja i zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru u Budimpešti će biti povučena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: