Dubai
0

Na sudu jer su pili sok na javnom mjestu

Sarajevo-x.com
Dvadesetosmogodišnja Ruskinja i tridesetogodišnji Libanac, koji boravili u turističkoj posjeti Dubaiju, završili su na sudu jer su uhvaćeni kako na javnom mjestu ispijaju sok od narandže tokom muslimanskog mjeseca posta.

Policija je uhvatila prijestupnike na benzinskoj pumpi za vrijeme dana kako ispijaju svoje sokove, te ih uhapsila i poslala na sud. Razlog za ovakvu policijsku intervenciju je činjenica da je ispijanje pića i konzumiranje hrane na javnim mjestima, tokom dana, za vrijeme ramazana zabranjeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Naime, prema pisanju lokalnih medija, kršenje člana 313 (koji zakonski reguliše navedenu zabranu) Federalnog kaznenog koda ove države novčano je kažnjivo (maksimalna novčana kazna je 555 dolara) ili može dovesti i do zatvorske kazne od mjesec dana.

Dvoje turista objasnili su sudu kako oni nisu muslimani, te da nisu bili svjesni da su svojim postupkom prekršili ikakav zakon. Međutim, iako je sud uzeo u obzir ove olakšavajuće okolnosti, 'žedni par' je ipak novčano kažnjen sa po 278 dolara. Ovo je prvi slučaj kršenja člana 313 zakona u Dubaiju od 1. septembra, kada je počeo muslimanski mjesec posta.

Inače, Dubai je poznat kao najliberalniji od svih emirata, te je turistički centar Perzijskog zaljeva. Turistima je dozvoljeno nositi šorceve, a čak se u lokalnim hotelima i barovima mogu kupiti i alkoholna pića.

Međutim, ove godine vlasti su željele podsjetiti sve turiste da se, uprkos ponešto liberalnijim shvatanjima u Dubaiju, strani državljani ipak nalaze na teritoriji muslimanske zemlje. Iz tog razloga bilo je više slučajeva kada je policija hapsila turistkinje koje su se sunčale u toplesu, nudiste i druge prekršioce javnog reda i mira.