Star 2.500 godina
20

Na prodaju nekadašnji grad u Turskoj, cijena 8,3 miliona dolara

Klix.ba
Foto: Hurriyet
Foto: Hurriyet
Turska prodaje grad star 2.500 godina kako bi ga sačuvala od lovaca na blago i propadanja. Nekadašnji grad Grka Bargylia nalazi se u blizini Bodruma na Egejskom moru, a vlasnici ga prodaju za 8,3 miliona dolara.

Prostor od 133 hektara je u privatnom vlasništvu, a stoka pase među pozorištem, akropolom, zidovima tvrđave i nekropola koje su lokalno popisane kao arheološko nalazište prve klase.

Dugo napušteni samostan sada služi kao sklonište za životinje, pišu turke novine Hurriyet. Jedan od vlasnika Huseyin Ucpinar kazao je kako ne može sam zaštititi antički grad i da je tražio pomoć vlasti.

Foto: Hurriyet
Foto: Hurriyet

U gradu nisu urađena neka značajna arheološka iskopavanja, pa je na meti lovaca na blago koji su ukrali mozaik iz perioda Rimljana. Uprkos što ima status prve klase, vlasti nisu podržale radove na konzervaciji mjesta jer je na privatnom zemljištu.

Foto: Hurriyet
Foto: Hurriyet

Ovo nije prvi pokušaj prodaje ovog grada. U 2015. godini lokalni agent za nekretnine prodavao je prostor opisavši ga kao prvostepeno arheološko mjesto blizu sela Bogazici s pogledom na more i jezero. Ali kupac nije pronađen. Sada je cijena niža za skoro dva miliona dolara, a vlasnik se nad da će prodaja ovaj put biti uspješna.