{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na prodaju crtež Hitlera i Lenjina kako igraju šah

S
15.4.2010. u 14:30
0
7
Na prodaju crtež Hitlera i Lenjina kako igraju šah
0
Na prodaju crtež Hitlera i Lenjina kako igraju šah
Očekuje se da će rijedak crtež Adolfa Hitlera kako igra šah sa Vladimirom Iličem Lenjinom na aukciji dostići iznos od više hiljada eura.
Nevjerovatan crtež, na čijoj su se poleđini potpisala obojica "šahista", djelo je Eme Lovenstram, tadašnje Hitlerove nastavnice umjetnosti u Beču 1909. godine.

Lovenstram je bila svjedok šahovske partije koja je odigrana u kući istaknute jevrejske porodice u vrijeme kada je Hitler bio nezaposlen u Beču a Lenjin u egzilu.

Pred početak Drugog svjetskog rata jevrejska porodica je pobjegla iz kuće i mnoge stvari, među kojima su crteži i pribor za igranje šaha, dali su kućepazitelju.

Sada se očekuje da će crtež na aukciji u engleskom gradu Ludlou dostići iznos od više od 40.000 eura. Čukununuk kućepazitelja odlučio je da crtež da na aukciju.

Očekuje se da će originalna šahovska tabla i fugure sa kojima su Hitler i Lenjin igrali šah prije nego što su došli na vlast biti prodati za više od 80 000 evra.

Još 16 slika koje je nacrtao Hitler i isto toliko crteža olovkom, među kojima je i žena za koju se navodi da je njegova majka, takođe su ponuđeni na prodaju u očekuje se da će ostvariti cijenu od više od 100.000 eura.

Prodavac, koji nije želio da bude imenovan, uvjeren je da su predmeti originalni jer je njegov otac proveo životni vijek dokazujući njihovu autentičnost.

On je prikupio oko 300 stranica forenzičkih dokumenata među kojima su i rezultati ispitivanja papira, potpisa i istraživanja prikazanih osoba.

Kada je crtež nastao Hitler je imao 20 godina a Lenjin dvostruko više i bio je u egzilu.

Smatra se da je crtež pod imenom "Šahovska partija: Lenjin protiv Hitlera - Beč 1909" jedan od pet sličnih i na njemu je prikazan Hitler, koji igra sa bijelim figurama, kako sjedi pored prozora a Lenjin nasuprot njega u polusjenci.

Istoričar Helen Rapaport, koja je napisala knjigu po imenu "Konspirator: Lenjin u egzilu", smatra da je crtež najvjerovatnije "izvanredan primjer fantazije".

Prema njenim riječima, Lenjin je 1909. godine bio u Francuskoj i ne postoje dokazi da je bio u Beču.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: