Rođena na današnji dan
162

Na ovoj fotografiji nalazi se jedna od najznačajnijih žena u historiji, možete li je prepoznati?

D. J.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mnoge žene na razne načine ostavile su svoj trag u historiji i zasigurno neće biti zaboravljene decenijama i vjekovima.

Jedna od njih je i Sveta Majka Terezija koja je rođena na današnji dan prije 112 godina.

Majka Terezija, pravim imenom Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, rođena je u Skoplju u albanskoj katoličkoj obitelji. Njezino srednje ime "Gonxha" potječe od albanske riječi "gonxhe" što znači "pupoljak". Iako je rođena 26. augusta, osobno je smatrala 27. august svojim rođendanom, jer je na taj dan bila krštena.

U ranim godinama bila je oduševljena pričama o životu misionara, a do dvanaeste je godine bila uvjerena da se treba posvetiti vjerskom životu.

S osamnaest godina odlučila je posvetiti život "službi Bogu" i ušla je u irski katolički red specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji.

Svečane redovničke zavjete položila je 14. maja 1937. godine, dok je radila kao nastavnica u školi samostana Loreto, u istočnoj Kalkuti.

Voljela je raditi u školi i sve više je razmišljala kako pomoći siromašnima u Kalkuti. Počela je misionarski rad sa siromašnima 1948. godine, zamijenivši svoju redovničku haljinu jednostavnim bijelim pamučnim sarijem ukrašenim plavim obrubom.

Majka Terezija i njezin vjerski red zadobio je međunarodnu pozornost 1967. godine kada ju je slavni novinar Malcolm Muggeridge intervjuirao za BBC TV program. Zbog popularnosti intervjua, Muggeridge je godinu dana poslije otputovao u Kalkutu kako bi snimio dokumentarac, Nešto lijepo za Boga, o Terezijinoj "Kući umirućih".

Godine 1982., u jeku opsade Bejruta, Majka Terezija sudjelovala je u spašavanju 37 djece zarobljene u bolnici na prvoj crti bojišta.

Nakon političkih promjena u Istočnoj Europi krajem 1980-ih, pokrenula je niz projekata, što prije nije bilo moguće, jer vlasti nisu dopuštale. Imala je čvrsti stav protiv pobačaja i razvoda, zbog čega su je kritizirali. Putovala je u posjet i pomoć gladnima u Etiopiji, žrtvama zračenja u Černobilu te žrtvama potresa u Armeniji. Godine 1991., Majka Terezija došla je u Tiranu i uspostavila novu kuću svoje redovničke zajednice. To je bio susret s njenim sunarodnjacima. Do 1996. godine, bila je u 517 radnih misija u više od stotinu država.

Tijekom svoga života, Majka Terezija primila je više od 120 prestižnih nagrada i počasti. 1979.godine osvojila je i Nobelovu nagradu za mir.

Majka Terezija je umrla je u Kalkuti, 5. septembra 1997. godine. Pokopana je uz indijske državne počasti, kao znak zahvalnosti za njenu pomoć siromašnima svih religija u Indiji.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. oktobra 2003. godine. Postupak za proglašenja svetom je zaključen, te je proglašena svetom u nedjelju 4. septembra 2016. godine u Rimu od strane pape Franje, dan uoči njezina spomendana, odnosno godišnjice smrti.

Godinu dana ranije, ispred Crkve Sv. Josipa na Marijin-Dvoru u Sarajevu svečano je postavljen kip Majke Terezije. Kip je donirao bivši ambasador Republike Albanije u Sarajevu Flamur Gashi.