|

Na ostrvu u Mikroneziji muškarci govore vlastiti jezik

Na ostrvu u Mikroneziji muškarci govore vlastiti jezik
14
Klix.ba
30.6.2013. u 17:23
7
komentara
14

dijeljenja
Na ostrvu u Mikroneziji muškarci govore vlastiti jezik Pogled na ostrvo iz zraka (Foto: NASA)
Malo ostrvo Sapwuahfik u Mikroneziji specifično je po tome što se na njemu danas koristi jezik kojim se služe samo muškarci.
Na ostrvu postoji još jedan jezik koji je u upotrebi, međutim, "muški jezik" održao se u upotrebi do danas. Žene i djeca ga mogu razumjeti, ali su ga muškarci koristili i koriste kada idu u ribolov ili kada grade čamce.

Ovaj jezik je tekovina mornara iz Evrope koji su na ostrvo došli 1837. godine i po nalogu kapetana Charlesa Krvavog Harta pobili lokalno stanovništvo u nadi da će tako osigurati samo za sebe pristup bogatoj ponudi školjki na ovom ostrvu. Nakon pokolja na ostrvu je ostalo nekoliko Evropljana i stanovnika drugih područja Mikronezije koji su razvili ovaj jezik.

Kako ostrvo leži daleko od glavnih trgovinskih ruta, poseban jezik se održao do danas, kao mješavina engleskog i lokalnog jezika. Na neki način, ovaj jezik služi kao svojevrsni "živi podsjetnik" na tragični događaj iz 19. stoljeća kada je ubijeno 50-ak ljudi koji su živjeli na ostrvu, piše The Week.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...