Putem projektora
404

Na nebu iznad Švicarske osvanula posebna počast: Kraljica i princ Philip zajedno među oblacima

I. B.
Na nebu iznad dijela Švicarske osvanuli kraljica i njen suprug Philip (Foto: EPA-EFE)
Na nebu iznad dijela Švicarske osvanuli kraljica i njen suprug Philip (Foto: EPA-EFE)
Nakon vijesti o smrti kraljice Elizabete II, mnogi koji su je favorizirali odlučili su joj odati počast na različite načine. Jedan Švicarac je odlučio prirediti prizor koji bi na mnoge Britance, zasigurno, djelovao umirujuće.
Švicarski umjetnik projektovao je u nebo fotografije kraljice Elizabete i njenog supruga, princa Philipa u počasti namjenjenoj najdugovječnijoj britanskoj monarhinji.

Prizori među oblacima na nebu iznad planina u Lauterbrunnenu u Švicarskoj prikazuju "kraljicu na putu u raj", dok se drži za ruku sa Philipom s kojim je provela duge 74 godine. Rastavila ih je njegova smrt koja se desila 9. aprila 2021. godine, dok je nakon nešto više od godinu dana preminula i sama kraljica.

Kako je već poznato, mnoge Britance "tješi" upravo činjenica što je Elizabeta konačno ponovo opet sa svojim suprugom, kojeg je upoznala dok je bila vrlo mlada.

Inače, projekt Gerryja Hofstettera nosi naziv "Putovanje do zvijezda - Engleska kraljica na putu u raj", a umjetnik je odlučio da umjesto platna iskoristi valovite oblake.

Prije tri mjeseca, tokom kraljicinog platinastog jubileja, Hofstetter je projektovao slike na poznate švicarske planine u partnerstvu s britanskim veleposlanstvom u Švicarskoj.

Također, hiljade ljudi u Velikoj Britaniji dirnula je fotografija snimljena nekoliko sati nakon smrti Elizabete II, a koja prikazuje oblak obasjan suncem koji neodoljivo podsjeća na siluetu preminule kraljice.

Fotografije su odmah privukle veliku pažnju, proširivši se društvenim mrežama.

Kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini života. Njena sahrana će se održati 19. septembra u Westminsterskoj opatiji.