Stručnjaci otkrili uzrok
140

Na nebu iznad Novog Zelanda uočena misteriozna spiralna svjetlost, stanovnici zbunjeni

D. J.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Misteriozna svjetlosna spirala na noćnom nebu koja je primijećena kod Novog Zelanda, izazvala je zanimanje šire javnosti i pokrenula raspravu na internetu.

Mnogi se pitaju o čemu je zapravo riječ, piše National Geographic.

Uzrok ove neobične pojave prema tvrdnjama stručnjaka nisu ni vanzemaljci ni igra svjetlosti, već "umiruća" SpaceX raketa, kako prenosi Daily Mail.

Spiralni oblak plina koji je obasjao nebo iznad grada Nelsona u večernjim satima bio je uočljiv u dužini od 750 km. Stručnjaci sugeriraju da je ovo najvjerojatnije posljedica projekta SpaceX-a koji je samo nekoliko sati ranije lansirao raketu Falcon 9 sa satelitom Globalstar DM15.

A u trenutku kad je raketa oslobađala svoj teret, stanovnici planete Zemlje su mogli uočiti trag pare koji je reflektirao svjetlost Sunca i za sobom ostavljao misteriozni plavi trag.

Kako navodi Astronomsko društvo New Plymoutha uzrok spirale koja je privukla poglede je ispušni oblak iz lansirane rakete.

"Slični efekti su viđeni i ranije, a SpaceX-ov Globalstar 2 FM15 je vjerojatno prošao pored Novog Zelanda otprilike u to vrijeme", stoji u njihovoj objavi na društvenim mrežama.