{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na mapi staroj 400 godina Kina je centar svijeta

S
13.1.2010. u 17:40
0
0
Na mapi staroj 400 godina Kina je centar svijeta
0
Na mapi staroj 400 godina Kina je centar svijeta
Mapa koja prikazuje Kinu kao centar svijeta
U Kongresnoj biblioteci u Washingtonu izložena je mapa iz 17. stoljeća na kojoj je prikazana Kina kao centar svijeta a izradio ju je italijanski jezuitski misionar Matteo Ricci. Ovo je prvi put da su Kinezi pokazali Amerikancima mapu na kojoj je Florida označena kao "Zemlja cvijeća".
Mapa uključuje crteže i napomene o različitim svjetskim regijama. Afrika je označena kao kontinent s najvišom planinom i najdužom rijekom. U kratkom opisu Sjeverne Amerike nalaze se grbavi volovi, divlji konji i regija nazvana "Ka-na-ta".

Nekoliko mjesta iz Centralne i Južne Amerike također je spomenuto, a među njima su Guatemala, Yucatan i Chile.

Izložen je i dokument napisan na šest delikatnih papira od riže i to je jedna od dvije kopije koje postoje u očuvanom stanju.

Matteo Ricci je u nekoliko rečenica opisao i otkriće Amerike: "Nekada davno niko nije znao da postoje mjesta kao što su Sjeverna i Južna Amerika. Prije sto godina Evropljani su ih otkrili ploveći svojim brodovima".

Jezuitski misionar je napravio ovu mapu na zahtjev cara Wanlija. Originalni primjerci se ne mogu pronaći nigdje u Kini. Postoji samo nekoliko dobrih kopija u Vatikanu i u posjedu kolekcionara iz Francuske i Japana.

Izložena kopija mape je bila u vlasništvu privatnog kolekcionara iz Japana.

Ti Bin Zhang iz kineske amabasade u SAD-u, kako prenosi Daily Mail, smatra ovu mapu veoma važnim dokumentom jer govori u prilog prvog susreta Istoka i Zapada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: