Spor oko lokacije
22

Na Kupresu postavljen spomenik koscu, načelnik traži da se ukloni: Nema potrebnu dozvolu

Klix.ba
Foto: Press
Foto: Press
U centru Kupresa, grada gdje se održava višestoljetna manifestacija "Dani kosidbe", a koja je uvrštena i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, ovih dana je postavljen spomenik koscu.

Međutim, njegovo postavljanje izazvalo je rekacije Općine na čelu s načelnikom Zdravkom Miočem. Naime, on zahtjeva da se kip ukloni s te lokacije jer nema potrebnu dozvolu.

"Nije poštovana procedura i kip tu sigurno ne može ostati. Ponudili smo dvije lokacije koje su oni odbili i postavili ga na mjesto koje nije odobreno", rekao nam je Mioč.

Kontaktirali smo Udrugu "Kupreški kosci" koja je i postavila spomenik te su nam iznijeli i svoju stranu priče.

"Na ideju da postavimo ovaj spomenik smo došli kad smo okrunili našu kosidbu UNESCO-m te smo u znaku zahvale odlučili napraviti spomenik koscu. Dozvolu za lokacijom smo naravno tražili, pismenim putem smo se obratili nadležnima u Općini, pa čak u više navrata i usmeno razgovarali... Međutim, odgovor smo dobili tek nakon devet mjeseci", rekao nam je Matko Ćurković, predsjednik Udruge "Kupreški kosci".

Njihov prijedlog je odbijen te su ponuđene dvije nove lokacije - dvorište kuće "Kupreških kosaca" i kružni tok.

Načelnika smo pitali i zbog čega ova trenutna lokacija nije povoljna za spomenik koscu.

"To je javni prostor na kojem se održavaju manifestacije, postavlja se bina, tako da tu ne može biti. Problem je u samovolji, koju ne smijemo dozvoliti, jer onda bi nastala anarhija, onda nam ne treba ni zakon ni policija", kaže Mioč.

Pojavile su se i špekulacije da je na trenutnoj lokaciji kosca planirano postavljanje biste prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

"Postoji ta ideja o parku Franje Tuđmana, ali ne bih sada o tome. To nije tema", kaže Mioč te dodaje da je on uvijek otvoren za razgovor s bilo kim od građana i o svim problemima.

U ovom slučaju kaže moglo se doći i do nekog trećeg, zajedničkog rješenja.

"Mi iskreno ne vidimo ništa sporno u ovoj lokaciji, a nadležnima ne odgovara, ne samo ova lokacija, nego ni bilo koja druga koju mi ponudimo. S njihove strane nam nude lokacije koje ili nisu u njihovoj nadležnosti ili su neprihvatljive za postaviti spomenik", tvrdi Ćurković te dodaje kako su građani Kupresa oduševljeni spomenikom te da do sada nisu naišli ni na jedan negativan komentar.

Načelnik Mioč za kraj razgovora ističe da će spomenik biti uklonjen što će tražiti da učini Udruga, a ako ne budu htjeli, onda će to učiniti Općina.

"S obzirom da nadležni nisu odgovorili na naš zahtjev za odobrenje lokacije u pravovaljanom roku od 60 dana, imamo zakonsko uporište da je naša lokacija prihvaćena tako da kosac ostaje na svojoj lokaciji", zaključio je Ćurković.