Zanimljivosti
0

Na aukciji zubi koji su promijenili tok Drugog svjetskog rata

Sarajevo-x.com
Iako se ljudi sa urođenim govornim manama trude sakriti svoje nedostatke, nekadašnji britanski premijer Winston Churchill naučio je cijeniti svoju govornu manu kao jedno od najjačih oružja u svojoj borbi protiv rata. Zubna proteza koja mu je omogućila da i dalje šuška dok govori sada se nalazi na aukciji.

Protezu je napravio mladi zubni tehničar Derek Cudlipp. Zubalo stavljeno na aukciju ostalo je u njegovoj porodici od smrti političara.

Cudlippov sin rekao je da je rad njegovog oca bio toliko važan Churchillu da mu nije dozvolio da ide u borbu.

"Kada je mom ocu stigao poziv za vojsku, Churchill ga je poderao", izjavio je za BBC. "Churchill je rekao da je važnije da on ostane u Londonu i popravlja njegovu zubnu protezu, na kojoj je često bilo puno posla."

"Churchill bi vadio i bacao protezu preko sobe kada bi se naljutio", rekao je Cudlipp. "Moj otac je govorio da je znao kako napreduje rat po tome koliko daleko je letjela".

Posljednih godina zubni tehničar je držao protezu u ladici u svojoj kući, a sada je prodaje na aukciji jer misli da treba biti dostupna javnosti.

"Ovo zaista jesu zubi koji su spasili svijet", rekla je Jane Hughes iz londonskog muzeja "Royal College", gdje su trenutno izloženi.

Aukcijska kuća "Keys Auctioneers" u Aylshamu, u Norfolku, ima već izgrađen imidž u trgovanju Churchillovim stvarima. Nedavno su prodali njegovu napola popušenu cigaru za 4.500 funti.

"Imamo upite iz cijelog svijeta", rekao je aukcioner Andrew Bullock. "Nikada nismo imali veće interesovanje za neki predmet. Procijenili smo protezu na 4.000 do 5.000 funti, ali nećemo biti iznenađeni ako se proda i do deset puta skuplje".

Nikada prije neki zubi nisu izazvali toliko pažnje.