Njemačka
39

Na aukciji umjetnine i omiljena fotelja sa svastikom Adolfa Hitlera

Klix.ba
Foto: The Sun
Foto: The Sun
Predmeti koji su pripadali nacističkom vođi Adolfu Hitleru izloženi su u aukcijskoj kući u Numbergu uključujući i njegovu omiljenu fotelju sa svastikom. Na aukciji su i umjetnička djela čija se vrijednost procjenjuje do 500 hiljada funti a koja uključuju aktove, portrete, mrtvu prirodu i austrijske krajolike.

Ova zbirka sadrži i razne umjetničke radove za koje se smatra da je slikao Hitler prije nego li je došao na vlast uoči Drugog svjetskog rata.

Međutim, stručnjaci kažu da je najzanimljiviji dio prodajne izložbe Hitlerova stolica iz njegove kuće i rijetka vaza Meissen s ilustracijom broda Gorch Fock. Ova vaza koja s druge strane ima nacrtanu svastiku uzeta je iz Hitlerove sobe u Reich Chancelleryu nakon njegovog samoubistva 1945. godine.

Akciona kuća Weidler kaže da stolica je stolica procijenjena na 6.000 funti, a porculanska vaza oko 5.000 funti, umjetnička djelasu procjenjena od samo 500 do 40.000 funti. Slike su, vjeruje se nastale između 1907. i 1936. godine. Iz Weidlera se nadaju da će neke dostići i mnogo veću cijenu.

Naime, Hitlerova slika dvorca Neuschwanstein prodata je za više od 90.000 funti 2015. godine.

U Njemačkoj je legalno kupovati, prodavati i posjedovati nacističke suvenire, sve dok se oni smatraju umjetničkim djelima ili se koriste za obrazovne, umjetničke, naučne i istraživačke razloge. Aukcijska prodaja počinje 9. februara.